Dotychczasowe badania pokazują, że wiele przypraw ma niebagatelny wpływ na nasz organizm. Oto niektóre z nich:
Czosnek
Zawarte w nim ksenobiotyki mają działanie przeciwbakteryjne, antyutleniające, przeciwgrzybiczne
i przeciwzakrzepowe. Zmniejszają stopień uszkodzenia DNA prowadzący do powstawania nowotworów. Narodowy Instytut Raka uznał czosnek jako warzywo o najsilniejszym działaniu przeciwrakowym.
Oregano
Już starożytni Egipcjanie cenili jego działanie odkażające. Dziś stosowany jest jako lek żołądkowy, dezynfekujący, moczopędny, antybakteryjny i przeciwzapalny. Jest pomocny w leczeniu zapalenia oskrzeli, kaszlu, zaburzeń trawienia. Ma działanie rozkurczające na mięśnie gładkie oskrzeli, jelit oraz macicę w okresie menstruacji. Wykazuje też własności przeciwbiegunkowe.
Imbir
Będąc źródłem przeciwutleniaczy i kwasu foliowego ma istotne znaczenie w prewencji i leczeniu chorób układu krążenia. Działa przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo, przeciwwymiotne (polecany dla kobiet w ciąży, osób z chorobą lokomocyjną i po operacjach), przeciwbólowe, przeciwmigrenowe, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne, wykrztuśne.i przeciwnowotworowe.
Cynamon i goździki
Poprzez właściwości przeciwutleniające zapobiegają utlenianiu tłuszczów. Wykazują działanie przeciwbólowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. Olejek goździkowy znalazł zastosowanie w leczeniu reumatyzmu, artretyzmu, zakażeń dróg oddechowych, zapaleń błony śluzowej jamy ustnej, gardła, przeziębień oraz kataru. Wykazuje także działanie przeciwnowotworowe. Cynamon wzmaga metabolizm, jest więc ważnym składnikiem diety osób odchudzających się.
Kurkuma i curry
Ich składnik – kurkumina wykazuje szeroki wachlarz właściwości. Ma zdolność degradacji wolnych rodników. Kłącze kurkumy jest stosowane w stanach zapalnych żołądka i jelit, wzdęciach, krwotokach i problemach z cyklem menstruacyjnym. Kurkumina jest składnikiem leków, stosowanych w stanach chorobowych wątroby. Szczególnie istotne jest jej działanie przeciwnowotworowe. Ponadto obniża stężenie cukru we krwi.
Inne przyprawy istotne z punktu widzenia zdrowotnego to: wanilia, tymianek, rozmaryn, bazylia
i mięta.
Warto pamiętać o tych właściwościach w czasie przygotowywania posiłków i zamiast kostki rosołowej – dodać właśnie przyprawy pochodzenia roślinnego. Nie tylko wzbogaci to smak potraw, ale również korzystnie wpłynie na nasze zdrowie.
Justyna Jessa, dietetyk