631
W karnawale często przy naszych stołach gościmy pokaźne grono krewnych i przyjaciół. W trakcie przyjęcia warto zaserwować danie, które będzie wyróżniało się wyglądem i smakiem.
Smak sernika kojarzy nam się ze specjalnymi okazjami. Ten słodki, puszysty deser to idealny poczęstunek na przyjęcia w domu. Sernik nowojorski – propozycja OSM Piątnica – doskonale wpisze się w radosny nastrój świętowania. Z pewnością nie oprze mu się też żaden łasuch. Pyszna, rozpływająca się w ustach masa serowa z ciasteczkowym spodem to idealne zwieńczenie każdego przyjęcia i spotkania z przyjaciółmi. Deser można podać z kawą czy herbatą, a w wersji dla dorosłych ze słodkim likierem lub winem.
Podstawą puszystej masy jest oczywiście biały ser. W przepisie na sernik nowojorski zamiast tradycyjnego twarogu użyto naturalnego Serka śmietankowego Twój Smak z oferty OSM Piątnica. Posiada on kremową konsystencję bez grudek, dzięki czemu nie ma potrzeby mielenia go lub rozdrabniania, a jego delikatny, śmietankowy smak doskonale podkreśla słodycz ciasta.
Sernik nowojorski
Składniki:
Spód i boki:
- 250 g ciasteczek pełnoziarnistych
- 125 g masła
Masa:
- 5 opakowań (po 200 g) Serka śmietankowego Twój Smak Piątnica
- 1 szklanka cukru pudru
- 6 jajek
- 1 cukier waniliowy (16 g)
- 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki soku z cytryny
- 0,5 szklanki Śmietanki 30% Piątnica
Polewa:
- 200 g Śmietany 18% Piątnica
- 1,5 łyżki cukru pudru
- 1,5 łyżeczki cukru waniliowego
Przygotowanie:
Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy folią aluminiową w celu jej uszczelnienia. Duży kawałek folii układamy na denku, dopiero wówczas wkładamy je w obręcz tortownicy i zamykamy. Wystającymi częściami folii obklejamy zewnętrzną ściankę obręczy (jest to konieczne, gdy masa jest rzadka i może wyciekać).
Spód i boki: Drobno pokruszone ciasteczka mieszamy z roztopionym masłem. Dno i boki tortownicy wykładamy masą z ciasteczek i wstawiamy na kilkanaście minut do lodówki.
Masa sernikowa: Serek ucieramy z połową cukru na gładką masę. Jajka ubijamy mikserem z resztą cukru i po kolei dodajemy pozostałe składniki, nie miksujemy zbyt długo, gdyż to spowoduje pękanie sernika. Masę wylewamy do przygotowanej tortownicy, przykrywamy folią aluminiową po ok. 40 minutach pieczenia. Pieczemy przez 1 godzinę i 40 min. w temp. 170°C.
Polewa: wszystkie składniki łączymy i miksujemy na gładką masę.
Powierzchnia sernika powinna być ścięta i sztywna na tyle, żeby nie wsiąkła w nią polewa. Po tym czasie wyjmujemy sernik z piekarnika, rozsmarowujemy na wierzchu polewę i wkładamy na noc do lodówki. Najlepiej smakuje schłodzony. Kroimy nożem namoczonym w ciepłej wodzie. Smacznego!
Alejakobiet.pl