Strona główna Kuchnia Wiosna na zielono: dania ze szpinakiem

Wiosna na zielono: dania ze szpinakiem

przez admin

Dopiero jako dorośli ludzie doceniamy walory odżywcze i smakowe szpinaku. I odkrywamy, jak wiele kulinarnych możliwości nam daje.

Szpinak to ulubione pożywienie kreskówkowego bohatera – Popeye’a. To właśnie ta zielona papka dodawała mu siły. I pewnie dlatego wmuszano dzieciom w przedszkolach rozgotowaną, źle doprawioną breję, która smak szpinaku obrzydzała na długi czas. Na szczęście przychodzi taki wiek, że każdy z nas dojrzewa do różnych smaków, w tym właśnie do smaku szpinaku. I bardzo dobrze, bo ma on nie tylko zaskakujące walory smakowe, ale także nieocenione wartości odżywcze. Szpinak bogaty jest w żelazo, witaminy C, A, B1, B2 i E, sód, magnez, potas, wapń, fluor oraz karoten, przez co uważany jest za jedno z najzdrowszych warzyw. Szpinak poleca się osobom dbający o zdrowy wygląd skóry, mającym problemy z trawieniem, chcącym zwiększyć masę mięśniową, cierpiącym na anemię, a także osobom o słabym wzroku. To także jedno z ulubionych warzyw wielbicieli kuchni śródziemnomorskiej. A oto kilka sprawdzonych przepisów ze szpinakiem w roli głównej.

Ryż ze szpinakiem – przepis z książki C. Roden „Łatwa kuchnia śródziemnomorska”

Składniki: 500 g młodych liści szpinaku, 120 g długoziarnistego ryżu, 4 jajka, 300 ml mleka, szczypta gałki muszkatołowej, sól i pieprz.

Wykonanie: Piekarnik rozgrzej do 190 stopni. Wypłucz liście szpinaku. Do rondla wlej około 1 l wody, lekko posól (potrzebny jest duży rondel, gdyż szpinak zajmuje dużo miejsca) i zagotuj. Dodaj ryż i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut. Na powierzchni wody połóż szpinak i przykryj rondel. Kiedy liście zwiędną i utworzą miękką masę (zajmie to minutę lub trochę dłużej), ryż i szpinak odcedź na durszlaku z małymi dziurkami, po czym odstaw. W dużej misce ubij jajka, po czym stopniowo dodawaj do nich mleko. Do mieszaniny jajecznej, dodaj szpinak i ryż, przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dokładnie wymieszaj. Całość przenieś do lekko natłuszczonej foremki do pieczenia i piecz przez 30 minut, aż masa się zetnie.

Krem ze szpinaku

Składniki: 1 kg świeżego szpinaku, 3 ząbki czosnku, 1 łyżka masła, 1 l bulionu, 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej, szczypta soli i pieprzu, 3 łyżki świeżego soku z cytryny, 200 ml śmietany 18-procentowej, 4 grube kromki bułki paryskiej.

Wykonanie: Szpinak dokładnie umyj, przebierz, duże liście posiekaj na mniejsze kawałki. Włóż do garnka, zalej bulionem, dodaj obrany czosnek i gotuj około 25 minut. Szpinak i czosnek przełóż do blendera, wlej łyżkę wazową wywaru i zmiksuj na puree. Do masy szpinakowej dodaj do smaku sok z cytryny, gałkę muszkatołową, dopraw solą i pieprzem, zaciągnij śmietaną, wymieszaj i zagotuj. Bułkę pokrój w niedużą kostkę. Na patelni, na niewielkim ogniu, roztop masło, wrzuć bułkę, opiekaj tak długo, aż nabierze lekko złotego koloru.

Sałatka ze szpinaku i jajeczek przepiórczych

Składniki: 20 dag przebranych liści szpinaku, 4 jajka przepiórcze ugotowane na twardo, 3 pomidory, czerwona cebula. Sos: 6 łyżek oliwy, 2 łyżki octu balsamicznego, ząbek czosnku, pieprz.

Wykonanie: Z podanych składników przyrządź sos winegret. Liście szpinaku umyj, osącz, rozłóż na dużym talerzu, polej sosem i posyp posiekanymi jajkami, Przybierz cząstkami pomidorów oraz piórkami cebuli.

Sznycle ze szpinakowym farszem

Składniki: 80 g mrożonego szpinaku, 1-2 łyżki masła, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, ząbek czosnku, 2 podwójne piersi kurczaka, jajko, łyżka mleka, 100 g płatków kukurydzianych, tłuszcz do smażenia.

Wykonanie: Szpinak podsmaż na rozgrzanym maśle. Dopraw do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Mięso opłucz i osusz. Owiń folią spożywczą i lekko rozbij. Każdą pierś natnij od góry tak, aby powstała kieszonka. Napełnij ją szpinakiem i zepnij wykałaczką. Mięso zanurz w roztrzepanym z mlekiem jajku, a następnie obtocz w płatkach kukurydzianych. Smaż na oleju z obu stron na złoty kolor.  

Dominika Górtowska

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej