Strona główna Kuchnia Moda na soft drinki

Moda na soft drinki

przez admin
Coraz częściej zdarza nam się, że w ciągu tygodnia spotykamy się z przyjaciółmi poza
domem – w pubie, restauracji, kawiarni. Bywa, że jesteśmy samochodem, musimy, mamy
masę obowiązków albo zwyczajnie – nie pijemy alkoholu… Co może nam zaoferować barman
zamiast zwykłej szklanki coli lub wody mineralnej? W Polsce coraz większą karierę robią soft
drinki – koktajle bezalkoholowe.

Społeczeństwo staje się coraz bardziej towarzyskie: lubimy wieczorem wyjść , pogadać a
nawet potańczyć, w czym zupełnie nie przeszkadza fakt, że na drugi dzień trzeba wstać i iść
do pracy. I przede wszystkim: dobra zabawa nie znaczy zakrapiana zabawa, a zatem warto
skosztować, co mają do dyspozycji mistrzowie napojów mieszanych.

Soft drinks, non-alcoholic drinks, temperance drinks – to koktajle niezawierające alkoholu
(lub w bardzo niewielkiej ilości, dla aromatu), na bazie przeróżnych składników, stosowanych
rownież w zwykłych drinkach. Są świetne dla wszystkich, którym smak alkoholu nie
odpowiada (nie wspominając o tym, że powoli wychodzi z mody), nie mogą go pić z
powodów zdrowotnych lub są po prostu zbyt młodzi. Dobrze zrobiony soft drink w smaku nie
idzie w tyle za zwykłym drinkiem, przeciwnie – ponieważ brakuje tego „ducha” w postaci
procentów, barmani mocno wytężają swoje zdolności, by zamiennik był równie, o ile nie
bardziej atrakcyjny.

W zasadzie można wyróżnic dwa rodzaje soft drinków. Pierwsze to te stanowiące
bezalkoholową wersję tradycyjnych drinków – wszystkie składniki są takie same – poza
oczywiście zawartoscią procentów, którą zamienia się np. wodą gazowaną, tonikiem, spritem.
Likier można zastąpić rozdrobnionymi owocami lub profesjonalnymi syropami.
Przykładem takiego napoju może byc mojito virgin (in. mojito limonada) – bez dodatku rumu
za to z lemoniadą lub tonikiem. Tak samo można zrobić z Pina Coladą.

Inną grupą soft drinków są te stanowiące połączenie różnych napojów bezalkoholowych,
głównie soków i zmiksowanych owoców (w tym wypadku dla urozmaicenia koktajlu istotny
jest sezon, dobrych truskawek w zimie nie uświadczymy). W przeciewieństwie do
poprzedniego jest lekki, nie zawiera bowiem odpowiednika alkoholu. Tu jako przykład można
dać Light Strawberry, do którego potrzeba takiej samej ilości syropu truskawkowego,
zmiksowanych truskawek, soku ananasowego, soku cytrynowego i soku grejpfrutowego.

Przyrządzanie drinków bezalkoholowych nie dość, że jest proste w wykonaniu (alkohole mają
specyficzne smaki i niezbyt dobrane połączenie może dać katastrofalny skutek) to w dodatku
tańsze. Można użyć wyobraźni i działać, nie martwiąc się o ból głowy na drugi dzień. Ilość
połaczeń jest olbrzymia, a w Krynicy Morskiej jest nawet bar, w którym serwowane są tylko i
wyłącznie drinki bez zawartosci alkoholu – wyłącznie z mleka, syropów i soków. Pycha…


Porzeczkowa ochłoda

1 kulka lodow porzaczkowych

30 ml syropu porzeczkowego

woda mineralna (sodowa) do uzupełnienia

Ewentualnie dekoracja: kiść czerwonej porzeczki

Syrop należy wlać do szklanki wypełnionej do 2/3 kruszonym lodem. Włożyć lody
porzeczkowe i uzupełnić wodą, kiść porzeczki zawiesić na krawędzi szklanki. Koniecznie
podać z dlugą łyżeczką…

Grejpfrutowa ochłoda

60 g świeżej mięty

80 ml syropu cukrowego

1 szklanka soku grejpfrutowego

120 ml soku z cytryny

pokruszone kostki lodu
gazowana woda mineralna
gałązki mięty do dekoracji

Rozgnieść miętę z syropem i odstawić na co najmniej 2 godziny. Przecedzić do dzbanka,
dolać sok grejpfrutowy, schładzać znów co najmniej 2 godziny. Przelać koktajl do
schłodzonych szklanek do połowy wypełnionych lodem. Uzupełnić wodą mineralną i
przybierać listkami świeżej mięty.

Agnieszka Rachwał

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej