Strona główna Kuchnia Świętujemy Oktoberfest!

Świętujemy Oktoberfest!

przez admin
Kiedy do Monachium zaczynają ściągać smakosze złotego trunku, to znak, że lada chwila rozpocznie się Oktoberfest – święto bawarskiego stylu życia, w którym muzyka, śpiew i zabawa, szlachetne piwo i pyszna kuchnia zajmują niezwykle ważne miejsce!

22 września w samo południe burmistrz Monachium drewnianym młotkiem wybił szpunt w wielkiej beczce i naleje pierwszy kufel złotego trunku, oficjalnie rozpoczynając Oktoberfest. Historia jego obchodów sięga 1810 roku, kiedy to książę bawarski Ludwik pojął za żonę saksońską księżniczkę Teresę. Dla gości zorganizowano festyn, wówczas mający głównie charakter sportowy. Z czasem zyskiwał na znaczeniu jako wyraz radości życia Bawarczyków. I tak oto do dziś, każdego roku, na monachijskiej Łące Teresy stają ogromne namioty, w których goście raczą się piwem, niezwykle szlachetnym, bo warzonym według surowych reguł z 1487 roku. Na stołach nie może zabraknąć przekąsek i dań, które zaspokoją apetyty amatorów złotego trunku. Ci, którzy nie mogą pojechać do Monachium i wziąć udziału w Oktoberfest, mogą zorganizować święto przy własnym stole. Szybkie przekąski oraz specjały kuchni bawarskiej niezbędne! Polecają je kucharze Knorr!  

Złoty trunek, złoty kurczak

Fakt, że odwiedzający namioty Oktoberfest wypijają co roku około 5 milionów litrów piwa, zjadając jednocześnie setki tysięcy pieczonych kurczaków, dowodzi, że także podczas domowego świętowania nie może na stole owego kurczaka zabraknąć! To znakomita wiadomość, bo z drobiu można przyrządzić prawdziwe pyszności! Przekonują o tym kucharze Knorr, proponując przygotowanie zarówno soczystego złotego kurczaka dla większej rzeszy gości, jak i szybkich drobiowych przekąsek.  

Jeśli mamy nieco więcej czasu na przygotowanie, możemy pokusić się o Kurczaka nadziewanego czy też jeszcze bardziej wykwintnego Kurczaka pieczonego w mleku z orzechami – z pewnością zaspokoją apetyty gości na domowym Oktoberfest!

Na stole koniecznie muszą się pojawić także drobiowe przekąski – szybkie w przygotowaniu, jeszcze szybciej znikną z talerzy! Chrupiące skrzydełka z kurczaka z dipem BBQ, Paluszki z kurczaka czy Skrzydełka inaczej – to może być naprawdę smakowity wieczór! I to dzięki samodzielnie przygotowanym przekąskom, a nie zamawianym z restauracji fast food. Przepisy to naprawdę proste kulinarne wskazówki, z którymi poradzą sobie nawet mniej wprawni domowi kucharze.

Przekąski, czyli prosto i smacznie

Na takim domowym party nie może też rzecz jasna zabraknąć innych przekąsek, które nadzwyczaj dobrze smakować będą w towarzystwie złotego trunku. Zdawałoby się zwyczajne frytki, odpowiednio przygotowane, koniecznie chrupiące i aromatyczne, okażą się prawdziwym hitem imprezy! Takie właśnie pomoże przygotować Fix Knorr Domowe Frytki, do wyboru z dipem meksykańskim lub czosnkowym. Efekt może być zaskakujący – np. Domowe frytki z salsą pomidorową w mig znikną z talerzy! Dzięki Fixowi szybko przygotujemy również inne przekąski, którymi zaskoczymy gości, jak Pieczone ziemniaki po amerykańsku czy Angielskie ziemniaki fondant.

Po bawarsku!

Możemy też jednak trochę zaszaleć i potraktować Oktoberfest jako okazję do poznania kuchni bawarskiej. W tym czasie ona również świętuje – przyjezdni zachwycają się tradycyjnymi potrawami, a lokalni mieszkańcy na nowo doceniają ich niepowtarzalny smak. Podstawą najpopularniejszych dań tej kuchni jest mięso, zarówno wieprzowina, wołowina, baranina, jak i drób. Turyści szczególnie chętnie sięgają po słynną pieczeń wieprzową pieczoną wraz ze skórą, podawaną zawsze z knedlem oraz kapustą. W menu miejscowych restauracji serwujących tradycyjną kuchnię zawsze znajdzie się także rolada z boczku w sosie pieczeniowym, golonka po bawarsku i pasztet wątrobiany. Zgodnie ze starą bawarską recepturą przyrządzana jest tu ponadto biała kiełbasa, czyli Weiswurst. Co prawda, owych tradycyjnych receptur nie odtworzymy we własnej kuchni, ale kucharze Knorr polecają przepisy, które przybliżą nam bawarskie smaki podczas domowego przyjęcia. I tak oto zdradzają sposób na Golonkę po bawarsku czy Kiszoną kapustę na sposób bawarski.

Alejakobiet.pl / Materiały prasowe

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej