Czasami, gdy ktoś powie, że jadł „pancakes” zostaje posądzony o zmanierowanie i zrównuje się go z błotem, jako argument podając nadużywanie obcojęzycznych słów. Tymczasem „pancakes” to słowo, pozwalające rozróżnić amerykańskie naleśniki, które są mniejsze i bardziej puszyste od tych, z którymi spotykamy się na co dzień. Klasyczne „pancakes” podaje się z syropem klonowym i w takiej wersji smakują one najlepiej. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by amerykańskie „pancakes” podawać z dodatkami, których używamy do tradycyjnych naleśników. Specjalnie dla was, wybraliśmy nasze ulubione przepisy na amerykańskie naleśniki. Smacznego!
Amerykańskie naleśniki – wersja pierwsza
Składniki: 180 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki cukru, szczypta soli, 200 ml mleka, 30 g roztopionego masła, 2 jajka, syrop klonowy.
Wykonanie: W jednej misce wymieszaj suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól), w drugiej – płynne (mleko, masło, jajka). Składniki suche dodaj do płynnych, a następnie wymieszaj. Nie rób tego zbyt długo, ponieważ naleśniki będą zbyt twarde. „Pancakes” smaż na patelni z niewielką ilością masła, na średnim ogniu. Nakładaj po 2-4 łyżki ciasta na jednego naleśnika. Gdy pojawią się pęcherzyki, przewróć placek na drugą stronę. Usmażone „pancakes” możesz włożyć do ciepłego piekarnika, żeby nie ostygły. Podawaj z syropem klonowym.
Amerykańskie naleśniki – wersja druga
Składniki: 10 dag masła, 2 jajka, szklanka maślanki, 30 dag mąki, 5 dag cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli.
Wykonanie: Roztop połowę masła. Jajka roztrzep widelcem, dodaj maślankę, roztopione masło i smaż placki na średnim ogniu, po około jednej minucie na każdej stronie. Podawaj z syropem klonowym, miodem, roztopioną czekoladą lub sosem owocowym. Zamiast maślanki możesz dodać kefir, a jeśli chcesz, aby ciasto było bardziej aromatyczne, dodaj do niego startą skórkę pomarańczową.
Amerykańskie naleśniki – wersja trzecia
Składniki: 250 g mąki pszennej, 250 ml mleka, 2 jajka, 2 łyżki oleju, łyżka cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczki soli, miód, owoce.
Wykonanie: Do wysokiego naczynia wlej mleko, wbij jajka, dodaj olej, a następnie zmiksuj wszystkie składniki mikserem do momentu, aż podwoją swoją objętość. Dodaj mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia, cały czas miksując, aż składniki dokładnie się połączą, a ciasto będzie jednolite. Placki smaż na małej patelni teflonowej bez dodatku oleju. Wlewaj około 5 łyżek na jednego naleśnika. Gotowe „pancakes” polej miodem i posyp pokrojonymi owocami.