Jabłka chociaż powszechnie dostępne, bywają niedoceniane. Czy wiesz, że ten rajski owoc może pomóc w wielu schorzeniach?
Jabłoń oraz jej owoce uznawane są za najbardziej królewskie rośliny naszego klimatu. Jabłko to chyba jeden z najstarszych owoców – kusił już wiele tysięcy lat temu biblijną Ewę. A do dzisiaj wieszany jest na prawie każdej bożonarodzeniowej choince. Czy wiedziałaś, że sady jabłoniowe zajmują na świecie aż ponad 3 mln hektarów?
Na serce, nerki i otyłość
Rosyjscy zielarze szczególnie doceniają dobrodziejstwa jakimi są owoce jabłoni. To właśnie jabłka podobno ochronić mogą przed schorzeniami nerek czy serca. Wybawią także od nadciśnienia oraz otyłości. Rosjanie narzucają przy tym dosyć restrykcyjną i systematyczną dietę. Otóż dla zachowania pełni zdrowia powinnaś zjadać do pół kilograma jabłek nie rzadziej niż co kilka godzin.
Na anemię
Od dawna wierzono, że spożywanie jabłek może z powodzeniem dostarczyć organizmowi brakującego żelaza. Dlatego zaleca się upieczenie jabłek, które podobno pod wpływem temperatury uaktywniają swoje pozytywne właściwości.
Na skórę
W medycynie ludowej wielką popularnością cieszyła się maść jabłkowa przygotowana ze startych jabłek oraz masła. Gotowy specyfik ma skutecznie zadziałać i złagodzić otarcia oraz spękaną skórę. W niektórych rejonach Polski maść jabłkową stosowano także w leczeniu grzybicy. Usmażone jabłka wraz z masłem zalecano systematycznie przykładać w zarażone miejsca.
Na awitaminozę i wzmocnienie
Jeśli chcesz wzbogacić swój organizm w niezbędne witaminy jedz jabłka zwłaszcza późną jesienią oraz zimą. Największą moc leczniczą posiadają zaś te najstarsze odmiany. Pamiętaj także, że najwięcej witamin znajduje się nie w miąższu, a pod skórką tak często niestety nie lubianą.
Na ból gardła
Jeśli cierpisz na zapalenie gardła i jamy ustnej, przygotuj koniecznie napar-herbatkę z obierek jabłek. Płucz gardło zawiesiną 3-4 razy dziennie, a kuracja przyniesie pożądane efekty.
Na piękną sylwetkę
Dzięki dużej zawartości błonnika, czyli substancji włóknistych, jabłko uaktywnia ruchy jelit. Dlatego też są tak chętnie polecane jest w przypadku wielu chronicznych zaparć. Specjaliści polecają spożywanie przynajmniej jednego jabłka surowego bądź pieczonego na czczo. Jabłka więc to prawdziwi przyjaciele smukłej sylwetki.
Patrycja Bednarek