Środowe popołudnie dla grupy finalistek Miss Warszawy przebiegało bardzo smakowicie – spędziliśmy je w gościnnych progach Studia Sztuki Kulinarnej w delikatesach azjatyckich Mei Asia. Tam właśnie odbyły się fantastyczne warsztaty, podczas których dziewczyny miały okazję poznać istotę, historię i rodzaje sushi, zasady zachowania w sushi barach, umiejscowienie sushi w japońskiej i europejskiej kulturze kulinarnej, etykietę oraz mnóstwo ciekawostek związanych z tym wykwintnym daniem.
Dziewczyny nie mogły się doczekać degustacji swoich dzieł, ale zgodnie z zasadami,najpierw należało zadbać o wzorowy porządek na stołach i odpowiedni sposób wyeksponowania sushi. Konieczne okazało się również krótkie szkolenie z umiejętności wygodnego używania pałeczek oraz wyjaśnienie tematów tabu i savoir-vivre związanych z korzystaniem z pałeczek. Dla wielu uczestniczek warsztatów był to pierwszy w życiu kontakt z modnym japońskim przysmakiem, więc nieco obawiały się czy przypadnie im do gustu. Okazało się jednak, że wszystkie były zachwycone smakiem! Na koniec, Dariusz Richter zaprosił dziewczyny do sklepu, w którym przedstawił poszczególne składniki i półprodukty, opowiedział o różnicach gatunkowych i cenowych oraz zasadach przechowywania w warunkach domowych.
Jeśli zachęciliśmy Was do bliższego poznania tajników przyrządzania sushi, zachęcamy do udziału w organizowanych cyklicznie przez Studio Sztuki Kulinarnej kursach pierwszego stopnia przeznaczonych dla początkujących miłośników kuchni japońskiej. Równie dużym zainteresowaniem ,cieszą się kursy kuchni tajskiej, zdobywającej w naszym kraju coraz liczniejsze grono zwolenników. Aby zapoznać się z ofertą kursów kulinarnych proponujemy odwiedzić stronę http://www.sushiakademia.pl oraz zapraszamy na zakupy najwyższej jakości składników kuchni azjatyckiej do delikatesów Mei Asia pod adresem http://www.meiasia.com.pl.