Nadeszła wyczekiwana wiosna, a wraz z nią ogromna ochota, aby zrzucić zimowe ubrania i wskoczyć w zwiewną sukienkę. Jak za pomocą diety poprawić kolor skóry?
Stan skóry jest odzwierciedleniem m.in. naszego sposobu żywienia. Każdy jej problem, stopień nawilżenia i natłuszczenia zależy od diety. Również jej karnację można delikatnie poprawić dzięki niektórym składnikom pożywienia. Co jeść, aby skóra nabrała złocistego koloru bez niezdrowych wizyt w solarium?
Substancją, która intensywnie wpływa na odcień skóry jest beta karoten. Jest to substancja należąca do karotenoidów. Jego wpływ na barwę ciała wynika z tego, że odkłada się on w podskórnych komórkach tłuszczowych, dając efekt opalenizny. Karotenoidy mają inne ważne zalety w aspekcie zdrowia i wyglądu skóry; stanowią naturalny filtr przeciwsłoneczny, chroniący skórę przed nowotworami wynikającymi z działania promieni UV. Są również antyoksydantami, a więc spowalniają proces starzenia się skóry, ale również chronią siatkówkę oka i zapobiegają nowotworom. Karotenoidy znajdują się w marchwi, brokułach, papryce czerwonej, żółtej i pomarańczowej, szpinaku, pomidorach, dyni, morelach i brzoskwiniach. Jednak, aby beta karoten odłożył się w skórze, należy stosować dietę bogatą w produkty zawierające go przez co najmniej kilka tygodni.
Poza karotenoidami ważne znaczenie dla wyglądu skóry mają nienasycone kwasy tłuszczowe, występujące w olejach, oliwie z oliwek, rybach, owocach morza, orzechach, awokado i oliwkach. Kwasy te determinują stopień natłuszczenia skóry, dzięki czemu utrzymują słoneczną opaleniznę.
Przepisy na piękną skórę:
Kotlety wegetariańskie:
Składniki:
Kasza jaglana
Marchewka
Brokuły
Cebula
Jajko
Mąka pełnoziarnista
Przyprawy: sól, pieprz, tymianek
Bułka tarta
Olej rzepakowy
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną opłucz, a następnie ugotuj do miękkości. Warzywa umyj, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj, najlepiej na parze. Następnie ugotowane składniki wystudź, a warzywa zmiksuj lub dokładnie rozgnieć. Dodaj jajko i mąkę oraz przyprawy. Dobrze połącz składniki. Z przygotowanej masy uformuj kotleciki, obtocz w mące i usmaż na oleju na złocisty kolor.
Makaron ze szpinakiem i pomidorami
Składniki:
Makaron pene razowy
Szpinak
Mleko
Pomidorki koktajlowe
Czosnek
Olej
Oliwki czarne
Orzeszki Pini
Zioła prowansalskie, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Makaron ugotuj al dente. Świeży szpinak usmaż na oleju z niewielką ilością mleka i przyprawami. Dodaj świeżo wyciśnięty czosnek. Pomidorki i oliwki przekrój na połówki i dodaj do szpinaku. Na koniec dosyp orzeszki Pini. Wymieszaj z makaronem. Na talerzy obok dania połóż kawałki pomarańczy.
Pasta do kanapek:
Składniki:
Awokado
Dynia
Przyprawy
Sposób przygotowania:
Dynię ugotuj. Awokado obierz ze skórki. Oba składniki zmiksuj lub dokładnie rozdrobnij. Powstałą masę przypraw ulubionymi przyprawami, np. papryką, bazylią itp. Pasta jest tłusta, więc kanapki nie wymagają już smarowania masłem.
Justyna Jessa, dietetyk