Czy kiedykolwiek zastanawiałaś się nad tym, jaki produkt jest dobry
absolutnie na wszystko? Oto odpowiedź- miód! Odkryj jego moc!
Tajemnica
miodu tkwi w substancjach odżywczych, które zawiera. Dzięki nim jest
stosowany w przemyśle kosmetycznym, domowej pielęgnacji, leczeniu oraz
oczywiście w kuchni.
ZŁOTE ZDROWIE
Mało,
kto zdaje sobie sprawę z mocy, jaka tkwi w miodzie. Każdy oczywiście
zna domowe herbatki, które pije się w czasie przeziębienia, ale czy
wiesz, że ten złoty nektar działa również na bardziej skomplikowane
schorzenia?
* Naukowcy ustalili, że miód potrafi zabijać
bakterie, które są odporne na większość antybiotyków. Mocno rozcieńczony
likwiduje wrzody, a miodowe opatrunki przyśpieszają leczenie ran, a
także zmniejszają ryzyko powstawania blizn.
* Jeśli jesteś
miłośniczką kawy, papierosów bądź alkoholu wprowadź do swojej diety
miód, który chroni żołądek przed toksynami i kofeiną.
* Nie ma
nic lepszego na chrypę, a nawet depresje. Miód koi nerwy, zmniejsza
napięcie i ma działanie nasenne. W przypadku jesiennej chandry,
bezsenności czy zwykłego, złego samopoczucia sięgnij po złoty środek.
* Mleko z miodem oraz odwarem ryżowym pomoże ci na problemu żołądkowe. Taką miksturę możesz podać nawet małemu dziecku.
* Miód (najlepiej akacjowy i lipowy) połączony z naparem z dzikiej róży chroni przed kamicą nerkową
* Rozpuść miód w zimnej wodzie i wypij go 3 razy dziennie na 15 minut przed posiłkiem, to poprawi twoje trawienie.
*
Niestety prawda jest taka, że domowa herbata z miodem i cytryną wcale
nie leczy przeziębienia. Nie ma jednak nic lepszego na…kaca!
KUCHENNA SŁODYCZ
Zapach
miodu przywołuje miłe, świąteczne wspomnienia. Dodaje się go m.in. do
piernika, a po chłodnym, zimowym spacerze nie ma nic lepszego niż relaks
z kubkiem miodowej herbaty.
Miód jest bardzo zdrowym
składnikiem potraw. Cukier w nim zawarty jest doskonale przyswajany
przez nasz organizm, w przeciwieństwie do białego cukry spożywczego,
który zdecydowanie pownośmy ograniczać. Tak, miód tuczy, ale są to
zdrowe kalorie, przetwarzane na energię. Z tego powodu powinien on stać
się jedynym z podstawowych składników diety. Miodu nie trzeba jeść
jedynie na kanapkach. Wlewaj go do twarogów, przyprawiaj nim mięsa i
sałatki. Stosuj do sosów, napojów, a nawet, jako dodatek do alkoholu.
Eksperymentuj
z przepisami, nawet tymi najprostszymi. Już kilka razy była mowa o
herbacie z miodem, myślałaś, aby ją troszkę podrasować?
Oto przepis na herbatę miodową z sokiem pomarańczowym i goździkami:
Składniki:
kubek wrzątku + jedna łyżka suszu herbacianego (czarna herbata) +
łyżeczka goździków + 3 łyżki miodu + 4 łyżki soku z pomarańczy + 2 łyżki
soku z cytryny
Przygotowanie: Do wrzątku wrzuć susz herbaciany oraz
goździki, nakryj naczynie talerzykiem i odstaw na ok. 5 minut.
Następnie, do gotowego naparu, dodaj pozostałe składniki. Mmmm…
DLA URODY
Miód
jest stosowany w wielu produktach kosmetycznych. Dodaje się go do
kremów, peelingów, maseczek, odżywek do włosów, czy emulsji. Firmy
kosmetyczny wypuszczają serie preparatów na bazie miodu np. Nivea Honey
& Oil, czy Garnier z ekstraktem z miodu i rumianku. Preparaty tego
typu są idealne do skóry wrażliwej, suchej, dojrzałej oraz trądzikowej.
Miód wygładza, uelastycznia, regeneruje, odmładza i odżywia skórę.
Możesz również postawić na równie dobre, DOMOWE SPOSOBY pielęgnacji.
* Jeśli masz suche usta nałóż na nie grubą warstwę miodu, tylko powstrzymaj się przed zlizaniem pysznej pomadki.
* Po umyciu spłucz włosy wodą z jedną łyżką miodu oraz kilkoma kroplami cytryny, to nada im złotego połysku.
*
Idealna maseczka dla kobiet z suchą skórą- połącz ze sobą 3 łyżki
miodu, 3 łyżki śmietany i 2 żółtka. Gotową maseczkę nałóż na twarz na
około 20 minut, a następnie spłucz letnią wodą. Oto nawilżanie
pierwszego stopnia.
* 10 dag miodu wymieszaj z kilkoma kroplami
olejku lawendowego i dodaj do wanny z ciepła wodą. Taka kąpiel cie
odpręży i pomoże zasnąć.
Elena Stefańska