Ostatni posiłek dnia powinien być odżywczy, ale lekki. Co jeść i w jakich godzinach? Oto przepisy na pyszną kolację.
Zasada numer jeden w przypadku kolacji, jest taka, aby nie najadać się przed samym snem. Ostatni posiłek powinnaś zjeść na około 3 godziny przed położeniem się do łóżka. Najadając się na noc robisz krzywdę swojemu organizmowi. Po obfitej wieczornej uczcie rano obudzisz się zmęczona i ciężka.
Nawet będąc na diecie nie powinnaś rezygnować z żadnego podstawowego posiłku. Unikaj jedynie dań ciężkostrawnych, tłustych, słodkich oraz smażonych. Sięgaj po ryby, warzywa oraz produkty pełnoziarniste jak pieczywo razowe, otręby czy kasza.
TWAROŻEK
Składniki:
* pół kostki białego, chudego sera (ok. 125 g)
* filiżanka jogurtu naturalnego
* ząbek czosnku
* 2 rzodkiewki
* szczypiorek
Przygotowanie:
Kostkę sera zgnieć widelcem i wymieszaj z jogurtem naturalnym. Rzodkiewkę pokrój na małe kawałki, posiekaj szczypiorek, a czosnek sprasuj. Całość połącz i wymieszaj. Twarożek możesz jeść na ciemny pieczywie, ale równie dobrze smakuje bez żadnych dodatków.
LEKKA KANAPKA Z ŁOSOSIEM
Składniki:
* 4 kromki żytniego chleba
* 4 plasterki wędzonego łososia
* 4 łyżki śmietankowego serka light
* kawałek czerwonej cebuli
* pomidor
* szczypiorek
Przygotowanie:
Cebulę
i pomidora pokrój w cienkie plasterki, a szczypiorek posiekaj. Każdą
kromkę chleba posmaruj serkiem light, następnie połóż na nim kawałek
cebuli, pomidora, łososia i posyp szczypiorkiem.
SAŁATKA Z RZODKIEWKĄ I RUKOLĄ
Składniki:
*1 garść rukoli
* 3 rzodkiewki
* 1 pomidor
* kawałek czerwonej cebuli
* 3 łyżki kiełków rzodkiewki
* kilka kropli oliwy z oliwek
* sól i pieprz
Przygotowanie:
Umyj i pokrój wszystkie warzywa, a następnie wrzuć je do miski. Dołóż kiełki, całość oblej delikatnie oliwą i dopraw do smaku. Wymieszaj. Sałatkę możesz podać z kromką ciemnego pieczywa.
OMLET Z POMIDORAMI
Składniki:
* 2 jajka
* pół cebuli
* ząbek czosnku
* szczypiorek
* odrobina masła
* sól
Przygotowanie:
Rozbełtaj jajka w misce. Pokrój pomidory i cebulę na małą kostkę, ugnieć czosnek, posiekaj szczypiorek i wszystko dodaj do wcześniej przygotowanych jajek. Delikatnie wymieszaj.
Rozgrzej patelnię z masłem i wylej całość. Piecz, do zarumienienia, z obu stron.
SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM
Składniki:
* puszka tuńczyka
* 10 pomidorków koktajlowych
* pół świeżego ogórka
* 2 rzodkiewki
* kilka liści sałaty lodowej
* szczypiorek
* sok z połowy limonki lub cytryny
* łyżka oliwy z oliwek
* sól i pieprz
Przygotowanie:
Porwij sałatę na niewielkie kawałki, pomidorki, ogórka oraz rzodkiewki pokrój w ćwiartki, a szczypiorek posiekaj. Odsącz tuńczyka z nadmiaru płynu i wymieszaj z warzywami. Całość skropl limonką oraz oliwą, dodaj przyprawy do smaku i wymieszaj.
Elena Stefańska