Sposób odżywiania dzieci jest bardzo istotnym aspektem ich rozwoju, determinującym jego przebieg. Błędy żywieniowe popełnione w czasie, gdy dziecko rośnie i się rozwija mogą odbić się na całym jego życiu. Jednocześnie, odpowiednio żywiąc dziecko, przyczyniamy się do jego zdrowia w życiu dorosłym. Niestety, dzieci nie zawsze chcą jeść to, co jest dla nich dobre. Niektóre maluchy niechętnie przekonują się do nowych potraw, których nie znają. Warto wówczas włożyć trochę wyobraźni w przygotowywanie dań dla naszych pociech, aby były dla nich atrakcyjne i smaczne.
Oto kilka pomysłów na dania dla dzieci:
* Talarki warzywne
Możesz wykorzystać np. brokuły lub marchewkę. Ugotuj warzywa do miękkości, a po odcedzeniu rozgnieć widelcem, dodaj mąkę razową i jajko. Z tak powstałej masy uformuj małe talarki i usmaż na oleju rzepakowym
* Ciasto marchewkowe
Dzieci uwielbiają słodycze, które są dla ich zdrowia niekorzystne. Możesz więc podać swojemu maluszkowi pyszne ciasto z marchewki. Dla malca na pewno będzie równie pyszne, jak każde inne ciasto. Aby je przygotować potrzebujesz startą marchewkę, cukier brązowy, cynamon, sodę, skórkę pomarańczową, orzechy, olej i żółtka jaj. Mieszaj wszystkie składniki aż się dokładnie połączą. Wsyp przesianą mąkę i jeszcze raz wszystko wymieszaj. Delikatnie wymieszaj składniki i przełóż je do naczynia żaroodpornego. Piec w temp 180 st. C przez około 50 minut.
* Słodki shake
Najlepiej przygotować go z maślanki bądź kefiru i ulubionych owoców
dziecka, np. truskawek, bananów, czy pomarańczy oraz odrobiny cynamonu
bądź wanilii. Zmiksuj napój mleczny z owocami
i przyprawą. Nie musisz już dodawać cukru, jeśli wybierzesz dojrzałe owoce. Napój jest kolorowy i sycący. Będzie znakomitym orzeźwieniem w czasie zabawy
* Roladki z piersi kurczaka, szpinaku i sera feta
Gdy je pokroisz w koreczki będą stanowiły fantazyjną kolorową spiralę.
Dziecko na pewno zje je chętniej, niż mięso, czy szpinak podane w
tradycyjnej postaci
* Omlet z zielonym groszkiem i pomidorami
Omlet w takiej kolorowej formie na pewno zasmakuje maluchowi. Przygotuj go z mąki razowej, jaj
z uprawy ekologicznej, zielonego groszku, pomidorków cherry i odrobiny soli. Posyp szczypiorkiem na talerzu
* Małe kotleciki z dorsza z talarkami marchewki i różyczkami brokułów, ułożonymi fantazyjnie.
Podawaj je z młodymi małymi ziemniaczkami lub kaszą jęczmienną
Podczas przygotowywania dań dla dziecka, kieruj się jego preferencjami smakowymi i… własną fantazją. Im bardziej kolorowo i wesoło na talerzu, tym dziecko chętniej zje posiłek. Ciekawe wzory na talerzu przygotowane z produktów przekonają dziecko do zjedzenia pokarmów, których dotąd nie lubiło.