Fruktozę, która jest podstawowym cukrem prostym w owocach, posądza się o wywoływanie poważnych chorób, jak niektóre nowotwory, cukrzyca, czy miażdżyca. I rzeczywiście, cukier ten spożywany w nadmiarze wykazuje takie działanie na organizm człowieka. W ostatnich dekadach konsumpcja fruktozy znacznie wzrosła, głównie dlatego, że dodaje się ją jako środek słodzący w postaci syropu glukozowo –fruktozowego do napojów, słodyczy i innej przetworzonej żywności. Jednak spożywając owoce, dostarczamy ją tak naprawdę w niewielkich ilościach. Groźne są więc jej pozostałe źródła. Owoce natomiast mają wiele korzystnych oddziaływań, zawierają bowiem szereg substancji o działaniu antynowotworowym, jak pektyny, witaminy antyoksydacyjne, flawonoidy itp. Ponadto fruktoza w nich zawarta ułatwia wchłanianie żelaza z pożywienia.
Być może zauważamy, że po zjedzeniu owoców szybciej jesteśmy głodni, niż po spożyciu jarzyn. A to dlatego, że warzywa zawierają nieco więcej białka niż owoce, a ono zwiększa uczucie sytości. Poza tym warzywa zawierają więcej cennych substancji niż większość owoców i są mniej kaloryczne, dlatego dietetycy polecają ich spożycie do większości posiłków (5-6 porcji dziennie), natomiast owoców jedynie 2 porcje. Nie oznacza to jednak, że powinniśmy rezygnować z owoców zupełnie. Mają bardzo dużą wartość odżywczą i zawartość błonnika. Warto po nie sięgać, gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Również dzieci powinny być od najmłodszych lat przyzwyczajane, że w domu na wyciągnięcie ręki mają świeże owoce, a nie słodycze. Często panuje przekonanie, że te najsłodsze owoce, jak winogrona, czy banany szkodą zdrowiu i „tuczą”. Nie jest to prawda. Faktycznie zarówno winogrona jak i banany dostarczają więcej kalorii, niż przeciętne owoce, jednak ich kaloryczność obiektywnie wcale nie jest bardzo wysoka. Poza tym, winogrona, szczególnie czerwone, zawierają związki o silnym działaniu przeciwnowotworowym, natomiast banany dostarczają znaczących ilości magnezu, cynku, czy kwasu foliowego. Nie powinniśmy więc eliminować z diety żadnych owoców ani warzyw, gdyż każde ich grupy mają specyficzny skład odżywczy. Rezygnacja z jakichś produktów tych grup pozbawia nas cennych dla zdrowia związków odżywczych i nie tylko odżywczych. Warzywa i owoce zawierają bowiem wiele naturalnych substancji nieodżywczych o właściwościach przeciwutleniających, ale również wzmagających system odpornościowy ustroju, przeciwnowotworowych, przeciwmiażdżycowych, a nawet przeciwdziałających chorobom układu nerwowego. Mogą one bezpośrednio wpływać na utrzymanie homeostazy organizmu