Strona główna ZdrowieZdrowa dieta Amarantus – król zbóż

Amarantus – król zbóż

przez admin
Amarantus (szarłat) to najstarsza roślina uprawna. Cenili go Inkowie, Aztekowie i nie tylko. Chętnie spożywany także dziś. Czym sobie zasłużył na swą popularność?

Wartość odżywcza amarantusa

Ziarna szarłatu zawierają wyjątkowo dużo składników odżywczych, takich jak:
Żelazo – pełniące rolę w transporcie tlenu
Wapń –  niezbędny do prawidłowej mineralizacji kości i utrzymania należnej masy ciała. 100g suchych nasion dostarcza około 1/3 zalecanej dawki tego składnika
Potas – ważny m.in. dla pracy serca i układu krwionośnego
Witamina E – zwana witaminą młodości, ma działanie antyutleniające
Witaminy  grupy B – wpływają na pracę układu nerwowego i regulują metabolizm
Nienasycone kwasy tłuszczowe – niezbędne do utrzymania prawidłowego stężenia cholesterolu we krwi
Skwalen – składnik, który hamuje procesy starzenia się organizmu
Błonnik pokarmowy – jest go dwukrotnie więcej, niż w powszechnie kojarzonych, jako doskonałe źródło tego składnika balastowego otrębach. Zapobiega wielu chorobom metabolicznym i cywilizacyjnym, jak niektóre nowotwory, zaparcia, uchyłkowatość jelit, hiperlipidemia, czy kamica pęcherzyka żółciowego.

Doskonały dla bardziej wymagających

Ponieważ jest zbożem bezglutenowym, spokojnie mogą po niego sięgać osoby z celiakią, czy alergią na gluten. Dobrej jakości białko, bogate w aminokwasy, które w innych zbożach nie występują sprawia, że cenią go również weganie i wegetarianie. Charakterystyczny smak mąki z amarantusa dodanej do wypieków nadaje im niepowtarzalny, lekko orzechowy smak, ceniony przez smakoszy. Jego właściwości mogą wykorzystać również osoby cierpiące na różne schorzenia i stosujące związaną z nimi dietę, np. chorzy z nadciśnieniem tętniczym, wysokim stężeniem cholesterolu we krwi, cukrzycą, osteoporozą oraz otyłością i nadwagą

Jak to spożywać

Amarantus spożywa się głównie w postaci ziaren, które można dodać do wypieku pieczywa oraz zup i innych dań. Na rynku jest dostępna również mąka z szarłatu, którą można dodawać do wypieków (jednak zawsze obok innych mąk, gdyż z samej mąki z amarantusa nie da się upiec ciasta). Można go stosować również w postaci płatków zbożowych i dodawać do zup mlecznych, czy sałatek.

Ciekawostka: Amarantus, jako jedyne zboże podobno nie rośnie gdy jest nawożone chemicznie. Nie lubi również wszelkich oprysków. Dlatego spożywając produkty z amarantusa, możemy być pewni, że właśnie zjadamy żywność ekologiczną.  

Justyna Jessa, dietetyk

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej