Przemysł spożywczy zna setki różnych herbat. Wiele z nich wykorzystuje się również w medycynie naturalnej i dietetyce. Jak działają i czy zawsze są bezpieczne?
Herbata ma udowodnione prozdrowotne właściwości. Szczególnie cenna jest zielona, biała i czerwona ze względu na dużą zawartość antyoksydantów i polifenoli. Znajdują one swoje zastosowanie w leczeniu zaburzeń metabolizmu, w chorobach układu krążenia, ale również zwalczają wolne rodniki i działają antynowotworowo. Herbata czerwona dodatkowo działa antydepresyjnie i poprawia nastrój, a biała – wzmacnia koncentrację.
Poza tymi klasycznymi mamy cały wachlarz herbat ziołowych. Wielu ludzi uważa je za bezpieczne dla organizmu, tymczasem mimo, iż w większości wykazują one cenne dla organizmu właściwości, to niektóre z nich powinny być stosowane z dużą ostrożnością.
Rumianek – działa przeciwzapalnie i rozkurczowo. Może być stosowany przez osoby z zapalnymi schorzeniami układu pokarmowego.
Melisa – wywiera działanie uspokajające przypisywane obecności olejku lotnego. Napar z liści melisy wskazany jest jako lek uspokajający w stanach pobudzenia nerwowego, bezsenności, uczucia niepokoju, czy uporczywych bólów głowy, a nawet zaburzeń rytmu serca i nagłych zmian ciśnienia tętniczego. Poza tym, działa korzystnie w zaburzeniach gastrycznych objawiających się brakiem łaknienia, wzdęciami i bólem brzucha oraz w chorobie wrzodowej żołądka.
Żeń-szeń – wyciągi wpływają wzmacniająco na układ odpornościowy, stymulują aktywność psychofizyczną, wykazują działanie antyoksydacyjne, hepatoprotekcyjne (ochrona wątroby) oraz obniżają stężenie glukozy, cholesterolu i triglicerydów we krwi, są więc polecane osobom z chorobami metabolicznymi. W chińskiej medycynie ludowej żeń-szeń stosowany jest od setek lat w stanach przemęczenia i rekonwalescencji, a także jako lek w licznych schorzeniach, jak zaburzenia pracy przewodu pokarmowego, niepłodności, impotencji, schorzeniach wątroby i zaburzeniach funkcjonowania układu nerwowego
Szałwia – działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie zmniejszając przepuszczalność drobnych naczyń i hamując krwawienia z uszkodzonych naczyń oraz ma działanie w nadmiernej potliwości.
Dziurawiec – ma działanie antydepresyjne, przeciwzapalne, łagodnie ściągające i bakteriobójcze oraz pobudzające regenerację błony śluzowej i przemianę materii
Kto powinien uważać?
Przede wszystkim kobiety w ciąży i karmiące piersią. Herbatki niezalecane dla nich, to wszelkie o właściwościach przeczyszczających, gdyż mogą powodować zaburzenia wchłaniania składników odżywczych, a co za tym idzie – niedobory pokarmowe. Tej grupie osób nie poleca się również szałwii. Z dziurawca powinny natomiast zrezygnować osoby, które w czasie wiosenno – letnim dużo przebywają na słońcu, gdyż pod wpływem promieni słonecznych wywołuje on reakcje skórne.