Każdego dnia na Twoim talerzu powinno pojawić się białko. Aminokwasy znajdują się zarówno w mięsie jak i źródłach białka roślinnego, więc najlepiej zjadać białko z obu tych źródeł. Zapewnij sobie dostateczną ilość witamin i minerałów- szczególnie tych wpływających na pamięć i koncentrację, jak magnez, żelazo, wit. z grupy B. Przy przejściu na dietę (zarówno ubogoenergetyczną, jak i podstawową) ważne jest uzupełnianie składników ze względu na samopoczucie pacjenta. Monotonia i spożywanie ubogich w witaminy potraw, sprawia, że każdy klient poradni dietetycznej, szybciej traci zapał. Po pierwsze wpływa to na obniżenie nastroju zwyczajnym znudzeniem smakowym, po drugie zmniejsza chęć do utrzymania reguł w posiłkach i kontynuowania kuracji.
Dbaj o to, aby na talerzu znajdowało się wiele kolorów. Czerp garściami z bogactw natury i pamiętaj, że każda barwa warzyw i owoców, to oprócz innego smaku- inna zawartość składników odżywczych. Oczywiście nie każdy kolor to tylko jedna witamina, czy jeden składnik, ale ogólnie naukowcy pogrupowali kolory na 5 grup w żywności. Spraw, aby każdego dnia znaleźć na talerzu tęczę, a zapewniam, że ustąpią Twoje problemy trawienne, pozbędziesz się ewentualnych zmian skórnych i przede wszystkim zyska Twoja odporność.
Białe działają antybakteryjnie i pomagają w walce z przeziębieniem, ale nie stosuj ich tylko w zimę, bo odporność towarzyszy nam przez cały rok. Sięgaj po cebulę, czosnek, chrzan.
Czerwone skojarz z naczyniami krwionośnymi, bo zapewniają one ich elastyczność i wpływają również pozytywnie na serce. Opóźniają starzenie i są anty nowotworowe. Jabłka, papryka, pomidory, czereśnie, truskawki, maliny, granaty- to nasi czerwoni rycerze w walce z chorobami.
Żółte i pomarańczowe takie jak morele, pomarańcze, banany, marchew, cytryny, brzoskwinie, kukurydza, dynia swoją barwę zawdzięczają karoteoidom – barwnikom roślinnym mającym nieoceniony wpływ dla organizmu. Pomagają dłużej cieszyć się zdrowym, młodym wyglądem bo są przyjazne skórze. Oprócz tego dbają o nasz wzrok oraz paznokcie. Obniżają również poziom złego cholesterolu i zapobiegają obrzekom.
Zielone zawierają sporo kwasu foliowego i witaminy c. Oczyszczają organizm i wzmacniają płodność kobiet. Powinno się jeść sałatę naprawdę codziennie, choćby do kanapki. Ale na sałacie zielone się nie kończy. Sięgaj po fasolkę szparagową, groszek, kapustę, brokuły i szpinak, a ochronisz siatkówkę oka i pobudzisz trawienie chroniąc przy tym wątrobę.
Fioletowe i granatowe owoce sprzyjają diecie redukcyjnej bo wpływają na palenie tłuszczu oraz szybsze wydalanie zbędnych produktów przemiany materii. Chronią nasz układ pokarmowy przed wolnymi rodnikami i rakiem, a również zapobiegają w procesie starzenia się skóry. Bakłażany, jagody, borówki, czarne porzeczki to oprócz tego świetne źródła witaminy C i błonnika. Jedz garściami ☺
Co zjadasz w naszym cateringu?
Groszek zielony- odkwaszający organizm, dostarczający wit z grupy B, rozpuszczalnego błonnika oraz białka
Melon i banan żółty- zadba o to, abyś uzupełniła poziom potasu i beta karotenu. Bazylia, oregano i koperek zielone-to odkażające zioła z właściwościami przyspieszającymi metabolizm Fasolka szparagowa zielona- jest bardzo dietetyczna, bo zawiera bardzo niewiele kalorii, a dzięki zawartości błonnika, jeszcze bardziej wspomaga odchudzanie. Brzoskwinia i marchew- pomarańczowy daje zaspokojenie w witaminy chroniące nasz wzrok i skórę przed działaniem słońca.
Pomidory jako źródło likopenu wpływają korzystnie na wzrok i chronią przed rakiem Staraj się aby Twój talerz, jak i Twoje życie było kolorowe, a będziesz przez nie kroczyć zdrowa i uśmiechnięta ☺