p.n.e. Pochodzi z Azji. Jest warzywem o bardzo niskiej wartości
energetycznej (dostarcza mało kalorii) i dużej wartości odżywczej
(zawiera wiele składników odżywczych). Jej liście dostarczają takich
witamin i składników mineralnych, jak potas, beta karoten, witamina E,
kwas foliowy, witamina K, niacyna, witamina C.
Dzięki
bogactwu tycz związków, korzystnie wpływa na odporność organizmu,
równowagę wodno-elektrolitową, krzepliwość krwi, skład krwi, ochronę
przed wolnymi rodnikami, równowagę hormonalną, a tym samym płodność i
cykl menstruacyjny! Sałaty są polecane przez dietetyków szczególnie
kobietom planującym dziecko, ciężarnym, z zaburzeniami cyklu
miesiączkowego, dzieciom oraz osobom odchudzającym się. Nie może jej
zabraknąć w diecie osób z niedokrwistością oraz chorobami
metabolicznymi, jak miażdżyca, cukrzyca i nadciśnienie tętnicze. Ponadto
ma działanie moczopędne. Sałata ma jeszcze jedną ważną zaletę; ze
względu na swoje działanie zasadotwórcze wyrównuje równowagę
kwasowo-zasadową organizmu. W naszej diecie zazwyczaj przeważają
produkty zakwaszające. Zakwaszenie ustroju powoduje przyspieszenie
procesów starzenia, opuchliznę, bóle głowy, depresję, zaburzenia
koncentracji, przewlekle zmęczenie, zaburzenia snu, wypadanie włosów,
mniejszą odporność organizmu, a w przypadku choroby nowotworowej –
szybszy rozwój guza!
Gatunki sałat
Istnieje wiele gatunków sałaty, jednak najpopularniejsze z nich, to:
Lodowa – ma kruche listki, które można długo przechowywać. Świetnie pasuje do sałatek z drobiem i serami
Rzymska – posiada soczyste, sztywne liście, nadające się do krótkiego podsmażania
Rukola
– jej małe, ciemnozielone, wyjątkowo aromatyczne listki są podstawą
kuchni śródziemnomorskiej. Można je dodawać do ryb, jaj i sałatek
Dębowa – nie nadaje się do długotrwałego przechowywania, a bardziej do dekoracji potraw
Masłowa
– charakteryzuje się miękkimi i delikatnymi liśćmi, koloru jasnej
zieleni. Bywa gorzkawa w smaku. Doskonale komponuje się z kukurydzą,
pomidorami, papryką i awokado
Roszponka – jej małe listki posiadają specyficzny smak. Można z niej ugotować zupę lub dodać do sałat i wędlin
Endywia
–ze względu na jej gorzkawy posmak, najlepiej łączyć ją z innymi
gatunkami sałat. Nadaje się do duszenia i zapiekania np. z lekkim sosem.
Przepis na sałatę śródziemnomorską
Składniki:
Różne gatunki sałat (rukola, rzymska, lodowa)
Oliwa z oliwek
Zioła prowansalskie
Ser mozzarella w kulkach
Pomidorki koktajlowe
Pestki dyni
Sposób przygotowania
Sałaty
umyj, osusz i ułóż na półmisku. Na sałacie ułóż kulki mozarelli i umyte
pomidorki koktajlowe. Posyp pestkami dyni lub słonecznika. Na koniec
skrop oliwą z oliwek i przypraw świeżymi ziołami.
Justyna Jessa, dietetyk