Strona główna Aktualności Sałata – liście pełne zdrowia

Sałata – liście pełne zdrowia

przez admin
Sałata była znana już w IV wieku
p.n.e. Pochodzi z Azji. Jest warzywem o bardzo niskiej wartości
energetycznej (dostarcza mało kalorii) i dużej wartości odżywczej
(zawiera wiele składników odżywczych). Jej liście dostarczają takich
witamin i składników mineralnych, jak potas, beta karoten, witamina E,
kwas foliowy, witamina K, niacyna, witamina C.

Dzięki
bogactwu tycz związków, korzystnie wpływa na odporność organizmu,
równowagę wodno-elektrolitową, krzepliwość krwi, skład krwi, ochronę
przed wolnymi rodnikami, równowagę hormonalną, a tym samym płodność i
cykl menstruacyjny!  Sałaty są polecane przez dietetyków szczególnie
kobietom planującym dziecko, ciężarnym, z zaburzeniami cyklu
miesiączkowego, dzieciom oraz osobom odchudzającym się.  Nie może jej
zabraknąć w diecie osób z niedokrwistością oraz chorobami
metabolicznymi, jak miażdżyca, cukrzyca i nadciśnienie tętnicze. Ponadto
ma działanie moczopędne. Sałata ma jeszcze jedną ważną zaletę; ze
względu na swoje działanie zasadotwórcze wyrównuje równowagę
kwasowo-zasadową organizmu. W naszej diecie zazwyczaj przeważają
produkty zakwaszające. Zakwaszenie ustroju powoduje przyspieszenie
procesów starzenia, opuchliznę, bóle głowy, depresję, zaburzenia
koncentracji, przewlekle zmęczenie, zaburzenia snu, wypadanie włosów,
mniejszą odporność organizmu, a w przypadku choroby nowotworowej –
szybszy rozwój guza!

Gatunki sałat
Istnieje wiele gatunków sałaty, jednak najpopularniejsze z nich, to:

Lodowa – ma kruche listki, które można długo przechowywać. Świetnie pasuje do sałatek z drobiem i serami

Rzymska – posiada soczyste, sztywne liście, nadające się do krótkiego podsmażania

Rukola
– jej małe, ciemnozielone, wyjątkowo aromatyczne listki są podstawą
kuchni śródziemnomorskiej. Można je dodawać do ryb, jaj i sałatek

Dębowa – nie nadaje się do długotrwałego przechowywania, a bardziej do dekoracji potraw

Masłowa
– charakteryzuje się miękkimi i delikatnymi liśćmi, koloru jasnej
zieleni. Bywa gorzkawa w smaku. Doskonale komponuje się z kukurydzą,
pomidorami, papryką i awokado

Roszponka – jej małe listki posiadają specyficzny smak. Można z niej ugotować zupę lub dodać do sałat i wędlin

Endywia
–ze względu na jej gorzkawy posmak, najlepiej łączyć ją z innymi
gatunkami sałat. Nadaje się do duszenia i zapiekania np. z lekkim sosem.

Przepis na sałatę śródziemnomorską

Składniki:
Różne gatunki sałat (rukola, rzymska, lodowa)
Oliwa z oliwek
Zioła prowansalskie
Ser mozzarella w kulkach
Pomidorki koktajlowe
Pestki dyni

Sposób przygotowania
Sałaty
umyj, osusz i ułóż na półmisku. Na sałacie ułóż kulki mozarelli i umyte
pomidorki koktajlowe. Posyp pestkami dyni lub słonecznika. Na koniec
skrop oliwą z oliwek i przypraw świeżymi ziołami.

Justyna Jessa, dietetyk

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej