816
W te Święta wiele osób poczuje
skutki przejedzenia – działając profilaktycznie warto w
świątecznym menu zaplanować kilka dań o obniżonej kaloryczności.
Dotyczy to również ciast – poznajcie 2 przepisy na odchudzone wypieki: ciasto marchewkowe oraz piernik.
Piernik świąteczny na stewii (receptura na 10 porcji)
- 150 g serek homogenizowany (1 opakowanie)
- 120 g jaja kurze całe (2 sztuki)
- 250 g mąka żytnia, typ 1400 (1/4 paczki)
- 30 g stewii w proszku
- 50 g śliwka suszona (1/3 opakowania)
- 125 g mleko spożywcze, 2% tłuszczu
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
Jajka wraz z serkiem homogenizowanym zmiksować na puszystą masę. Wszystkie suche składniki przesiać do osobnego naczynia, dodać mleko i zmiksować z masą jajeczno – serową. Do gotowego ciasta dorzucić pokrojone suszone śliwki a następnie przelać je do keksówki o wymiarach 30×15 cm uprzednio wysmarowanej olejem rzepakowym i piec w piekarniku rozgrzanym do 170? przez 40 minut.
Jedna porcja zawiera około 134 kcal (16% białko, 21% tłuszczu, 63% węglowodanów)
Ciasto marchewkowe (receptura na 10 porcji)
- 400 g marchwi (6 sztuk)
- 130 g płatków owsianych (13 łyżek)
- 4 jaja kurze całe
- 2 łyżki oleju rzepakowegp)
- 2 łyżki miodu
- 30g orzechów włoskich
- 50 g suszonych owoców (daktyle, rodzynki, żurawina, śliwka, morela)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
Marchew umyć, oczyścić i zetrzeć na tarce na bardzo drobnych oczkach. Płatki owsiane zmielić w młynku do kawy na mąkę, orzechy i suszone owoce posiekać na mniejsze części. Białka oddzielić od żółtek i ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wlać żółtka i dalej miksować. Do gotowej masy dodać startą marchew i delikatnie wymieszać ciasto. Stopniowo dodać olej i miód ciągle mieszając. Przez sitko przesiać „mąkę”, proszek do pieczenia i przyprawy a następnie delikatnie wymieszać. Do gotowej masy dodać bakalie. Ciasto wlać do formy wysmarowanej uprzednio olejem rzepakowym i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180?C na około 50-60 minut.
Jedna porcja zawiera około 165 kcal (13% białko, 46% tłuszczu, 41% węglowodanów)
Alejakobiet.pl