Strona główna Aktualności Odchudzone ciasta

Odchudzone ciasta

przez admin

W te Święta wiele osób poczuje
skutki przejedzenia – działając profilaktycznie warto w
świątecznym menu zaplanować kilka dań o obniżonej kaloryczności.
Dotyczy to również ciast – poznajcie 2 przepisy na odchudzone wypieki: ciasto marchewkowe oraz piernik.  

Piernik świąteczny na stewii (receptura na 10 porcji) 
  • 150 g serek homogenizowany (1 opakowanie) 
  • 120 g jaja kurze całe (2 sztuki) 
  • 250 g mąka żytnia, typ 1400 (1/4 paczki) 
  • 30 g stewii w proszku 
  • 50 g śliwka suszona (1/3 opakowania) 
  • 125 g mleko spożywcze, 2% tłuszczu
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu 
Jajka wraz z serkiem homogenizowanym zmiksować na puszystą masę. Wszystkie suche składniki przesiać do osobnego naczynia, dodać mleko i zmiksować z masą jajeczno – serową. Do gotowego ciasta dorzucić pokrojone suszone śliwki a następnie przelać je do keksówki o wymiarach 30×15 cm uprzednio wysmarowanej olejem rzepakowym i piec w piekarniku rozgrzanym do 170? przez 40 minut. 
Jedna porcja zawiera około 134 kcal (16% białko, 21% tłuszczu, 63% węglowodanów) 
Ciasto marchewkowe (receptura na 10 porcji) 
  • 400 g marchwi (6 sztuk) 
  • 130 g płatków owsianych (13 łyżek) 
  • 4 jaja kurze całe  
  • 2 łyżki oleju rzepakowegp) 
  • 2 łyżki miodu
  • 30g orzechów włoskich 
  • 50 g suszonych owoców (daktyle, rodzynki, żurawina, śliwka, morela)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru 
Marchew umyć, oczyścić i zetrzeć na tarce na bardzo drobnych oczkach. Płatki owsiane zmielić w młynku do kawy na mąkę, orzechy i suszone owoce posiekać na mniejsze części. Białka oddzielić od żółtek i ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wlać żółtka i dalej miksować. Do gotowej masy dodać startą marchew i delikatnie wymieszać ciasto. Stopniowo dodać olej i miód ciągle mieszając. Przez sitko przesiać „mąkę”, proszek do pieczenia i przyprawy a następnie delikatnie wymieszać. Do gotowej masy dodać bakalie. Ciasto wlać do formy  wysmarowanej uprzednio olejem rzepakowym i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180?C na około 50-60 minut. 
Jedna porcja zawiera około 165 kcal (13% białko, 46% tłuszczu, 41% węglowodanów)
Alejakobiet.pl

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej