863
Akcesoria do gotowania oraz naczynia silikonowe do gotowania są obecne w naszych kuchniach już od jakiegoś czasu. Nie wszyscy jednak są świadomi zalet i korzyści płynących z używania przyrządów kuchennych wykonanych z tego materiału.
Do pieczenia i zamrażania
Naczynia, głownie formy, silikonowe mogą być używane zarówno do pieczenia jak i zamrażania. Można w nich piec ciasta, mięso (w tym rybie), świetnie smakują upieczone w nich babeczki czy domowe batoniki musli. Formy wykonane z silikonu przydadzą się do chłodzenia galaretek, czy przygotowywania lodów. Silikonowe podkładki pod garnki dobrze izolują blat roboczy lub stołu od nagrzanego naczynia.
Naczynia silikonowe – gotowanie i oszczędzanie
Naczynia do gotowania z silikonu sprzyjają oszczędnościom – nie trzeba ich smarować tłuszczem – mimo tego przygotowane smakołyki nie przywierają do ścianek oraz dna naczynia. Większość naczyń z silikonu można składać, a więc w ciasnych kuchniach będą jak znalazł.
Akcesoria silikonowe – gotuj z delikatnością
Warto zaopatrzyć się w akcesoria kuchenne z silikonu – łopatki, łyżki czy durszlaki. Nie porysują one powierzchni patelni czy garnków. Jednak delikatność silikonu ma też drugą stronę – naczyń z tego materiału nie należy myć twardymi myjkami, ani tym bardzie kroić w nich składników potraw.
Naczynia silikonowe w trakcie podgrzewania nie wydzielają szkodliwych substancji, a zakres temperatur, w których można je stosować jest imponujący – granica sięga nawet 300° C . Inna zaletą jest to, że silikon nie nasiąka zapachem ani sam go nie ma. Naczynia do gotowania z silikonu mogą być używane w kuchenkach mikrofalowych i myte w zmywarkach.
Alejakobiet.pl