Okres jesienno-zimowy to czas, w którym to jak wzmocnić odporność staje się tematem wielu domowych rozmów. Chcemy zadbać o to, aby nas i naszych najbliższych, szczególnie dzieci omijały wszędobylskie przeziębienia, katary i kaszle. Jednocześnie chcemy zrobić to naturalnie, bez często nadużywanych medykamentów – pomoże w tym dieta wzmacniająca odporność. Poznajcie 4 kulinarne i naturalne „wzmacniacze” odporności.
Imbir na wzmocnienie odporności
Brązowo-kremowe kłącze charakteryzuje się właściwościami zarówno przeciwwirusowymi jak i przeciwzapalnymi. Dla tych, którzy cierpki smak imbiru jest zbyt ostry dostępny jest suszony imbir w wersji kandyzowanej.
Lepiej jednak używać go w formie startej (świeży) lub suszonej – można dodawać zarówno do potraw jak i napojów. Jesienią warto pić herbatę z e startym imbirem i miodem.
Czosnek mocno pachnie i wzmacnia odporność
Czosnek zawiera allicynę, która , która jest fitoncydem – naturalną substancją o właściwościach grzybobójczych i bakteriobójczych. Ciekawostką jest to, że ta substancja zostaje uwolniona dopiero w momencie naruszenia struktury czosnku – prościej rzec ujmując, np. w trakcie krojenia lub gryzienia. Warto wiedzieć, że bardzo intensywny zapach czosnku jest również skutkiem wydzielania przez tą roślinę allicyny.
Natka pietruszki dostarczy witaminy C uszczelniającej naczynia krwionośne
Natka pietruszki to rezerwuar, podobnie jak papryka, witaminy C, która wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne, a tym samym utrudnia drobnoustrojom szkodliwą aktywność.
Witamina C współuczestniczy w produkcji interferonów, czyli białek powstających w organizmie jako odpowiedź układu immunologicznego człowieka na pojawienie się w nim szkodliwych wirusów oraz bakterii.
Kiszonki
Jesień i zima to czas, w którym chcemy skutecznie o naszą odporność. W tym celu warto sięgnąć po kiszonki przygotowane w domu – przygotowane w domu kiszonki to pełna kontrola nad ich składem, ilością cukru, soli oraz ulubionych przypraw.
W jaki sposób kiszonki wspomagają wzmocnienie odporności?
Tak jak natka pietruszki, kiszonki to skarbnica witaminy C, ale także obfite źródło witamin . Przede wszystkim zawierają dużo witaminy C, ale są także bogatym źródłem witamin B1, B2, B3 regulujących metabolizm. Ogromną zaletą kiszonych ogórków i kapusty jest obecność bakterii probiotycznych, naturalnie wytwarzanych w procesie fermentacji. Dokładnie rzecz ujmując w kiszonkach zawarte są bakterie kwasu mlekowego – regulują one florę bakteryjną jelit, wspomagają procesy trawiennie i chronią przed chorobami. W przeciwieństwie do warzyw i owoców poddanych obróbce termicznej ukiszone smakołyki nie tracą cennych mikroskładników odżywczych.
Alejakobiet.pl