Strona główna Aktualności 4 dietetyczne smakołyki na wzmocnienie odporności

4 dietetyczne smakołyki na wzmocnienie odporności

przez admin

Okres jesienno-zimowy to czas, w którym to jak wzmocnić odporność staje się tematem wielu domowych rozmów. Chcemy zadbać o to, aby nas i naszych najbliższych, szczególnie dzieci omijały wszędobylskie przeziębienia, katary i kaszle. Jednocześnie chcemy zrobić to naturalnie, bez często nadużywanych medykamentów – pomoże w tym dieta wzmacniająca odporność. Poznajcie 4 kulinarne i naturalne „wzmacniacze” odporności.

Imbir na wzmocnienie odporności

Brązowo-kremowe kłącze charakteryzuje się właściwościami zarówno przeciwwirusowymi jak i przeciwzapalnymi. Dla tych, którzy cierpki smak imbiru jest zbyt ostry dostępny jest suszony imbir w wersji kandyzowanej.

Lepiej jednak używać go w formie startej (świeży) lub suszonej – można dodawać zarówno do potraw jak i napojów. Jesienią warto pić herbatę z e startym imbirem i miodem.

Czosnek mocno pachnie i wzmacnia odporność

Czosnek zawiera allicynę, która , która jest fitoncydem – naturalną substancją o właściwościach grzybobójczych i  bakteriobójczych. Ciekawostką jest to, że ta substancja zostaje uwolniona dopiero w momencie naruszenia struktury czosnku – prościej rzec ujmując, np. w trakcie krojenia lub gryzienia. Warto wiedzieć, że bardzo intensywny zapach czosnku jest również skutkiem wydzielania przez tą roślinę allicyny.

Natka pietruszki dostarczy witaminy C uszczelniającej naczynia krwionośne

Natka pietruszki to rezerwuar, podobnie jak papryka, witaminy C, która wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne, a tym samym utrudnia drobnoustrojom szkodliwą aktywność.

Witamina C współuczestniczy w produkcji interferonów, czyli białek powstających w organizmie jako odpowiedź układu immunologicznego człowieka na pojawienie się w nim szkodliwych wirusów oraz bakterii.

Kiszonki

Jesień i zima to czas, w którym chcemy skutecznie  o naszą odporność. W tym celu warto sięgnąć po kiszonki przygotowane w domu – przygotowane w domu kiszonki to pełna kontrola nad ich składem, ilością cukru, soli oraz  ulubionych przypraw.

W jaki sposób kiszonki wspomagają wzmocnienie odporności?

Tak jak natka pietruszki, kiszonki to skarbnica witaminy C, ale także obfite źródło witamin . Przede wszystkim zawierają dużo witaminy C, ale są także bogatym źródłem witamin B1, B2, B3 regulujących metabolizm. Ogromną zaletą kiszonych ogórków i kapusty jest obecność  bakterii probiotycznych, naturalnie wytwarzanych w procesie fermentacji. Dokładnie rzecz ujmując w kiszonkach zawarte są bakterie kwasu mlekowego –  regulują one  florę bakteryjną  jelit, wspomagają procesy trawiennie i chronią przed chorobami. W przeciwieństwie do warzyw i owoców poddanych obróbce termicznej ukiszone smakołyki nie tracą cennych mikroskładników odżywczych.

Alejakobiet.pl

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej