1,3K
Jesienią mamy większą ochotę na dania na ciepło. Idealne jesienne danie powinno być nie tylko ciepłe i sycące, ale także powinno sprzyjać zwiększaniu odporności. A jeśli odporność to witamina, C, a jeśli witamina C to papryka, która zawiera około 5 razy więcej witaminy C niż cytryna. Poznajcie sprawdzony przepis na czerwoną paprykę nadziewaną ryżem i mięsem mielonym.
Pieczona czerwona papryka nadziewana ryżem i mięsem mielonym – przepis
Składniki dla 4 osób:
- czerwona papryka – 8 sztuk
- mięso mielone – 600 g
- cebula – 2 sztuki
- czosnek – 2 ząbki
- ryż 250 g
- jajka – 2 sztuki
- koncentrat pomidorowy – 2 łyżki
- olej – 4 łyżki
- słodka papryka w proszku – łyżeczka
- oregano – 2 łyżeczki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jeśli ryż gotujemy w woreczkach, dokładnie odcedzić. Jeśli gotujemy bez woreczków dopilnować, aby woda dokładnie odparowała.
- Drobno pokrojoną cebulę oraz drobno pokrojony czosnek zeszklić na 3 łyżkach oleju (na dużej patelni). Dodać mięso, obsmażyć. Doprawić oregano i słodką papryką, następnie dodać koncentrat pomidorowy i smażyć przez 2, 3 minuty.
- Ryż dodać do mięsa, podgrzewać mieszając przez maksymalnie 2 minuty. Zostawić do ostygnięcia, dodać jajka i wymieszać.
- Z papryk odciąć wierzch (nie wyrzucać), usunąć gniazda nasienne. Wnętrza papryk skroplić łyżką oleju, doprawić solą i pieprzem. Wypełnić farszem. Przykryć wcześniej odciętymi „pokrywkami” z papryki.
- Ustawić w naczyniu żaroodpornym. Piec 35 – 40 minut w temperaturze 200 stopni. Na dno naczynia żaroodpornego wlać odrobinę wody.
Smacznego!
Alejakobiet.pl