Strona główna Aktualności Pieczona ryba ze szpinakiem i serem mozzarella – prosty przepis

Pieczona ryba ze szpinakiem i serem mozzarella – prosty przepis

przez admin

Nie ma co ukrywać, że szpinak ma nie najlepszą opinię – jest ona najpewniej spowodowana niedobrymi doświadczeniami z czasów szkolnych, kiedy to szpinak najczęściej był serwowany jako „coś” zielonego i nieapetycznego. Innym negatywnym wspomnieniem z czasów szkolnych jest ryba, która trzeba umieć przyrządzić w taki sposób, aby zapach nie zniechęcał do spróbowania. My zgodnie ze szkolną zasadą „dwa minusy dają plus” łączymy szpinak i rybę w jednym daniu. Oto przepis na pieczoną rybę ze szpinakiem i serem mozzarella.

Pieczona ryba ze szpinakiem i serem mozzarella – przepis

Składniki – 2 porcje:

  • Ryba (jeśli dbasz, aby twoje posiłki były fit wybierz rybę o relatywnie niskiej zawartości tłuszczu  – najlepszy będzie dorsz, ewentualnie mintaj, pstrąg lub morszczuk) – 300 g
  • Szpinak (może być mrożony) – 200g
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • ser mozzarella w plastrach – 40g
  • 1 cytryna do dekoracji
  • sól, pieprz do smaku


Przygotowanie:

1. Rybę oprószyć solą i pieprzem, posypać drobno posiekanym czosnkiem

2. Na folię do pieczenia wyłożyć szpinak, na szpinak położyć rybę, całość skropić olejem.

3. Rybę ze szpinakiem zawinąć w folię do pieczenia. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180° C przez 20 minut.

4. Po 15 minutach pieczenia na wierzch ryby wyłożyć pokrojone plastry sera.

5. Podawać z pieczywem razowym, ziemniakami lub ryżem (najlepiej brązowym).

Alejakobiet.pl

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej