Nie ma co ukrywać, że szpinak ma nie najlepszą opinię – jest ona najpewniej spowodowana niedobrymi doświadczeniami z czasów szkolnych, kiedy to szpinak najczęściej był serwowany jako „coś” zielonego i nieapetycznego. Innym negatywnym wspomnieniem z czasów szkolnych jest ryba, która trzeba umieć przyrządzić w taki sposób, aby zapach nie zniechęcał do spróbowania. My zgodnie ze szkolną zasadą „dwa minusy dają plus” łączymy szpinak i rybę w jednym daniu. Oto przepis na pieczoną rybę ze szpinakiem i serem mozzarella.
Pieczona ryba ze szpinakiem i serem mozzarella – przepis
Składniki – 2 porcje:
- Ryba (jeśli dbasz, aby twoje posiłki były fit wybierz rybę o relatywnie niskiej zawartości tłuszczu – najlepszy będzie dorsz, ewentualnie mintaj, pstrąg lub morszczuk) – 300 g
- Szpinak (może być mrożony) – 200g
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju
- ser mozzarella w plastrach – 40g
- 1 cytryna do dekoracji
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Rybę oprószyć solą i pieprzem, posypać drobno posiekanym czosnkiem
2. Na folię do pieczenia wyłożyć szpinak, na szpinak położyć rybę, całość skropić olejem.
3. Rybę ze szpinakiem zawinąć w folię do pieczenia. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180° C przez 20 minut.
4. Po 15 minutach pieczenia na wierzch ryby wyłożyć pokrojone plastry sera.
5. Podawać z pieczywem razowym, ziemniakami lub ryżem (najlepiej brązowym).
Alejakobiet.pl