Gorzką tabliczkę doceniają zazwyczaj jedynie koneserzy, a przecież
gorzka czekolada jest najbardziej wartościową ze wszystkich czekolad.
Czekoladowy
napój ze zmielonych ziaren kakaowca po raz pierwszy stworzyli Majowie.
Wraz z biegiem czasu kakaowiec wzbogacany był o wanilię, paprykę czy
nawet płatki kwiatów. Dzisiejsza czekolada swoim smakiem najbardziej
przypomina tę stworzoną przez Europejczyków z kakaowca oraz mleka.
Słodka tabliczka to dzisiaj chyba najpopularniejszy słodycz. Jednak ze
względu na smak przeważnie unikamy tych gorzkich rodzajów czekolad. Czy
słusznie?
Dla zdrowego serca oraz przeciwnowotworowo
Gorzka
czekolada ma bardzo pozytywny wpływ na nasz serce. Wszystko dzięki
bogatej zawartości przeciwutleniaczy, polifenoli. Ponadto smakołyk ten
wykazuje aktywne działanie przeciwrakowe. Wszystko dzięki zawartym w
ziarnach kakaowca flawonoidach, skutecznie zwalczającym także
cholesterol.
Eliksir młodości
Bez
wątpienia jedna z najważniejszych zalet czekoladowej przyjemności to
jej wpływ na opóźnienie procesów starzenia się organizmu. Nie bez
przyczyny powstaje coraz więcej kosmetyków produkowanych na bazie
kakaowca i masła kakaowego. Magnez, potas, żelazo – to tylko niektóre
składniki czekolady korzystnie oddziałujące na zdrowie każdej kobiety.
Odchudza!
O
niesamowitych właściwościach odchudzających gorzkiej czekolady
zapragnęli przekonać niedowiarków naukowcy z uniwersytetu w Kopenhadze.
Na przykładzie grupy osób, którym podano przed posiłkiem gorzką
czekoladę, dowiedli oni, że ten gorzki smakołyk powoduje długotrwałe
uczucie sytości, w konsekwencji czego zjemy mniej kalorii aż o 15%. Na
dodatek gorzka czekolada zmniejsza apetyt na tłuste oraz słone potrawy.
W infekcjach układu moczowego
Niewiele
z kobiet zdaje sobie sprawę, że w walce z tak powszechnymi chorobami
układu moczowego pomóc może regularne spożywanie gorzkiej czekolady. Jak
działa gorzka czekolada? Otóż skutecznie filtruje ona nerki, działając
moczopędnie.
Kiedy dopadnie cię kaszel…
Najbardziej
zaskakujące wydają się być właściwości lecznice w wypadku przeziębień i
grypy. Najlepiej zaś gorzka czekolada sprawdza się jednak przy
uporczywym kaszlu. Okazuje się, że gorzka czekolada skutecznie łagodzi
podrażnienia gardła, a konsekwencji przyczynia się do ustąpienia kaszlu.