Dlaczego potrzebujemy wody
Picie wody powszechnie kojarzy się ze zdrowym stylem życia. Woda jest niezwykle ważnym elementem diety, gdyż jest rozpuszczalnikiem związków ustrojowych, uczestniczy w przebiegu większości reakcji metabolicznych, stanowi środek transportu wewnątrzustrojowego m.in. produktów przemiany materii, substancji odżywczych, hormonów, witamin, enzymów itd., uczestniczy w termoregulacji i utrzymaniu ciśnienia osmotycznego, warunkuje jędrność komórek oraz ich odpowiedni kształt, stanowi środowisko, niezbędne do usuwania końcowych produktów przemiany materii. Aby zachować homeostazę (stan równowagi), niezbędną do prawidłowego przebiegu wszystkich procesów fizjologicznych, niezbędna jest codzienna podaż od 2000 do 3000l wody (w zależności od wieku, płci, aktywności fizycznej itp.). Część tego zapotrzebowania – około 1l – zapewniają pokarmy stałe, jak owoce, warzywa, ale również nabiał, zupy itp. Resztę powinniśmy wypić w postaci wody, czy soków.
Jaką wodę wybierać?
Na rynku mamy szeroki asortyment wód. Ich wybór powinien być podyktowany stanem zdrowia oraz stanem fizjologicznym.
1. Wody mineralne
Są to wody, które w 1litrze zawierają nie mniej niż 1000mg składników mineralnych. Są bardzo urozmaicone, jeśli chodzi o ich skład. Wśród nich są wody wyróżniające się zawartością danego składnika mineralnego:
– Wody z dużą zawartością wapnia
Taka woda szczególnie polecana jest osobom, które z różnych względów nie mogą spożywać produktów nabiałowych (np. alergie na białko mleka krowiego), a tym samym są w grupie ryzyka wystąpienia niedoborów wapnia. Tego rodzaju wód powinny unikać osoby z predyspozycją do kamicy nerkowej. Ważne jest, aby stosunek zawartości wapnia do magnezu w wodach wysokowapniowych był jak 2:1.
– Wody z dużą zawartością magnezu
Zawierają minimum 200mg magnezu w 1l wody. Są idealne dla osób z nerwicą, zestresowanych i przemęczonych. Magnez wpływa bowiem na układ nerwowy i zmniejsza skutki przewlekłego stresu.
– Wody z dużą zawartością sodu
Nie są wskazane dla osób z nadciśnieniem, mających tendencję do obrzęków i zatrzymywania wody w organizmie. Sprawdzą się natomiast w czasie upałów, gdy wraz z potem, tracimy dużo składników odżywczych.
2. Wody źródlane
Są to wody, które mają bardzo zrównoważony skład minerałów, ale nie wyróżniają się obecnością tylko jednego pierwiastka. Zawierają do 500 mg składników
Ten rodzaj wody jest odpowiedni dla każdej osoby, jednak, ze względu na małe ryzyko przedawkowania konkretnego pierwiastka, jest szczególnie polecany kobietom w ciąży i małym dzieciom.
3. Wody stołowe
Są to wody, otrzymane po dodaniu do wody źródlanej, naturalnej wody mineralnej lub składników mineralnych takich jak: sód, magnez wapń, chlorki lub wodorowęglany.
Zasada ich doboru jest identyczna, jak w przypadku wód mineralnych.
Odpowiednie nawodnienie organizmu pozwala na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Osoby cierpiące na zaparcia, czy częste bóle głowy powinny dokładnie przyjrzeć się swoim nawykom picia płynów, gdyż często ich niedobór jest jedyną przyczyną dolegliwości. Pamiętajmy, że szczególnie narażone na niedobory wody są dzieci (często w ferworze zabawy zwyczajnie zapominają o potrzebie picia) oraz osoby starsze (mają upośledzone mechanizmy odpowiadające za odczuwanie pragnienia).
Justyna Jessa, dietetyk