Dotychczasowe badania pokazują, że wiele przypraw ma niebagatelny wpływ na nasz organizm. Oto niektóre z nich:
Czosnek
Zawarte w nim ksenobiotyki mają działanie przeciwbakteryjne, antyutleniające, przeciwgrzybiczne
i
przeciwzakrzepowe. Zmniejszają stopień uszkodzenia DNA prowadzący do
powstawania nowotworów. Narodowy Instytut Raka uznał czosnek jako
warzywo o najsilniejszym działaniu przeciwrakowym.
Oregano
Już
starożytni Egipcjanie cenili jego działanie odkażające. Dziś stosowany
jest jako lek żołądkowy, dezynfekujący, moczopędny, antybakteryjny i
przeciwzapalny. Jest pomocny w leczeniu zapalenia oskrzeli, kaszlu,
zaburzeń trawienia. Ma działanie rozkurczające na mięśnie gładkie
oskrzeli, jelit oraz macicę w okresie menstruacji. Wykazuje też
własności przeciwbiegunkowe.
Imbir
Będąc
źródłem przeciwutleniaczy i kwasu foliowego ma istotne znaczenie w
prewencji i leczeniu chorób układu krążenia. Działa przeciwzapalnie i
przeciwzakrzepowo, przeciwwymiotne (polecany dla kobiet w ciąży, osób z
chorobą lokomocyjną i po operacjach), przeciwbólowe, przeciwmigrenowe,
przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne, wykrztuśne.i
przeciwnowotworowe.
Cynamon i goździki
Poprzez
właściwości przeciwutleniające zapobiegają utlenianiu tłuszczów.
Wykazują działanie przeciwbólowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne.
Olejek goździkowy znalazł zastosowanie w leczeniu reumatyzmu,
artretyzmu, zakażeń dróg oddechowych, zapaleń błony śluzowej jamy
ustnej, gardła, przeziębień oraz kataru. Wykazuje także działanie
przeciwnowotworowe. Cynamon wzmaga metabolizm, jest więc ważnym
składnikiem diety osób odchudzających się.
Kurkuma i curry
Ich
składnik – kurkumina wykazuje szeroki wachlarz właściwości. Ma zdolność
degradacji wolnych rodników. Kłącze kurkumy jest stosowane w stanach
zapalnych żołądka i jelit, wzdęciach, krwotokach i problemach z cyklem
menstruacyjnym. Kurkumina jest składnikiem leków, stosowanych w stanach
chorobowych wątroby. Szczególnie istotne jest jej działanie
przeciwnowotworowe. Ponadto obniża stężenie cukru we krwi.
Inne przyprawy istotne z punktu widzenia zdrowotnego to: wanilia, tymianek, rozmaryn, bazylia
i mięta.
Warto
pamiętać o tych właściwościach w czasie przygotowywania posiłków i
zamiast kostki rosołowej – dodać właśnie przyprawy pochodzenia
roślinnego. Nie tylko wzbogaci to smak potraw, ale również korzystnie
wpłynie na nasze zdrowie.
Justyna Jessa, dietetyk