Koniak jest najdroższym alkoholem na świecie. Jedna butelka może kosztować nawet kilkanaście tysięcy złotych.
Już
dawno temu koniak polecany był w chwilach zasłabnięć, omdleń czy
duszności. Złoty trunek przyspiesza akcję serca, obniża ciśnienie,
rozszerza naczynia krwionośne i poprawia krążenie krwi. Woń fiołków,
wanilii, jagód i miodu pomoże złagodzić stresy, a szczególnie wieczorem
sprzyjać będzie odprężeniu. Co więcej, jest to jeden z niewielu
alkoholi, który zamiast alkoholizowania społeczeństwa wnosi nawyk
degustowania. To między innymi dlatego ich koneserzy to między innymi
głowy największych państw świata.
Geneza
Swoje
początki koniak ma w rejonach Cognac i Jarnac, gdzie początkowo
wydobywano sól oraz wino. Owo wino miało na tyle niską zawartość
alkoholu i było na tyle kwaśne, że nie nadawało się do transportu
morskiego. Wówczas to zrodził się pomysł destylowania wina. Tak powstało
brandy. Przez długi czas sprzedawano ogromne ilości wina w takiej
właśnie postaci, Smak zbliżony do dzisiejszego koniaku osiągnięto
znacznie później dopiero po powtórnej destylacji, która uwydatniła smak i
moc trunku.
Jaki rocznik?
Koniak
stanowi połączenie bardzo wielu nut smakowych i aromatów. Na cudowny
smak składają się dziesiątki połączeń najróżniejszych roczników, z
których najmłodszy ma trzy, cztery lata. O wieku oraz gatunku koniaku
możesz przekonać się, odczytując liczbę gwiazdek na opakowaniu. Im mniej
ich – tym wino jest młodsze i bardziej cierpkie. Młody koniak
rozpoznasz również po ostrym, chropowatym smaku.
Koniak z beczki
Aromat,
kolor oraz uzdrawiająca moc koniaku to przede wszystkim zasługa
dębowych beczek, w których jest przechowywany. Drewno na beczki to
stuletnie drzewa, których jeden metr sześcienny kosztuje nawet
kilkadziesiąt tysięcy złotych.
Jak przechowywać? Jak podawać?
Zasady
przechowywania koniaku z pewnością warto znać. Ich stosowanie pozwoli
zachować autentyczny smak oraz zapach trunku, nie narażając go na
działanie jakichkolwiek czynników zewnętrznych. I tak, przechowując
koniak, pamiętaj o tym, aby butelka stała pionowo. Korek absolutnie nie
powinien dotykać trunku. Ważna jest także temperatura przechowywania
oraz podawania koniaku – jest to temperatura 20 st. C. Czy wiedziałaś,
że koniak smakuje najlepiej między godziną 11 a 17? Wówczas to podobno
najlepiej degustować ten złoty trunek.