Jogurt jako produkt znany od tysięcy lat i zyskuje coraz większe grono smakoszy. Mimo, że do Europy dotarł dopiero na początku XX w. obecnie jest nie tylko przekąską, ale składnikiem wielu potraw.
Jogurt coraz częściej staje się dodatkiem do potraw i gości w codziennym menu Polaków. Z badań GUS wynika, że spożycie jogurtu z roku na rok wzrasta. W 2011 r. przeciętnie miesięczne zjadaliśmy 0,54 kg. Jest to wciąż za mało aby dostarczyć organizmowi między innymi odpowiednią ilość wapnia i probiotyków.
Bez wątpienia jogurt jest składnikiem odżywczym codziennej diety, a dzięki zawartości żywych kultur jogurtowych produkujących kwas mlekowy spożywanie go zapobiega rozwojowi mikroflory chorobotwórczej w jelitach. Z tego też względu jogurty zalecane są przy kuracji antybiotykowej. Można je wykorzystać na słodko i na słono. W zależności od tego czy chcemy smakowy, gotowy produkt czy też dodatek do jakiegoś dania. Wiele wariantów wykorzystania stawia jogurt na mocnej pozycji składnika, który powinien zawsze gościć w lodówce. Ze względu na przeznaczenie wyróżniamy kilka grup jogurtów:
Jogurty owocowe i smakowe, których jest najwięcej na rynku. W asortymencie dostępny jest z truskawkami, malinami, brzoskwiniami, wiśniami, śliwkami oraz o wielu różnych smakach jak waniliowy, czekoladowy, kawowy, które idealnie sprawdzają się na lekkie śniadanie. Wystarczy dodać płatki by stworzyć pełnowartościowy posiłek. Jest to również doskonała forma gdy nie mamy czasu, a chcemy zjeść coś smacznego.
Jogurty owocowe i smakowe wzbogacone odżywczymi dodatkami: musli, ziarnami zbóż, orzechami, miodem, kawałkami czekolady, ziarnami innych roślin np. słonecznika, dyni. Te jogurty dostarczają wiele mikro i makro elementów. Dla przykładu orzechy zawierają korzystne dla zdrowia tłuszcze jedno- i wielonasycone, a także wspomagają pracę mózgu poprzez zawartość fosforu. Z kolei zboża zawierają dużą ilość błonnika i substancji mineralnych, które są dostarczane organizmowi. Oba składniki przyspieszają metabolizm.
Jogurt typu „greckiego” – to gęsty jogurt naturalny, który swoją konsystencję osiąga w naturalny sposób – w procesie fermentacji. Jest on delikatniejszy niż tradycyjny i ma właściwości zakwaszające, co ułatwia przyswajanie wapnia. Jogurt grecki zawiera mniej węglowodanów oraz laktazy, dzięki temu może być polecany osobom z cukrzycą oraz nietolerancją laktozy. Istotne jest również to, że jogurt grecki zawiera 2 razy więcej białka. Z tego też powodu, zapewnia uczucie sytości na dłużej. Jest to też ciekawa alternatywa dla wegetarian, ponieważ w łatwy sposób można pokryć dzienne zapotrzebowanie na białko.
Jogurt pitny charakteryzuje się płynną konsystencją, dzięki czemu może zastąpić soki i inne napoje chłodzące. Zaletą jest również to, że szybko zaspokaja głód w każdej chwili, gdziekolwiek jesteśmy i o każdej porze. Możemy zaobserwować, że wraz z podwyższaniem się temperatury za oknem częściej sięgamy po jogurty pitne ze względu na wygodne opakowanie (np. zakręcana butelka).
Jogurt z probiotykami, z bakteriami (L.actobacillus casei, L.actobacillus acidophilus, Bifidobacterium bifidum) działającymi korzystnie na układ pokarmowy, które usprawniają proces trawienia. Takie jogurty spożywa się głównie podczas kuracji antybiotykowej, ponieważ zawarte w nich bakterie podtrzymują odporność. Dodatkowo produkują kwas mlekowy w jelitach, który zapobiega rozwojowi bakterii chorobotwórczych.
Cały wachlarz jogurtów, z których można wybrać odpowiedni dla siebie pozwala bardzo szybko stworzyć różne dania lub przekąski. Na śniadanie wystarczy dodać płatki, suszone czy świeże owoce, miód, ziarna (np. dyni, słonecznika) czy mieszankę orzechów by stworzyć miskę pełną energii na początek dnia. Propozycją są jabłka z pieczonymi orzechami i jogurtem bananowym lub kanapki z jogurtowym twarożkiem i sezonowymi warzywami.
W ciągu dnia gdy poczujemy lekki głód można przygotować pożywny koktajl na bazie jogurtu dodając świeże owoce. Obecnie najlepiej wrzucić kilka truskawek, moreli lub innych ulubionych owoców by stworzyć wyśmienity napój. Można również przygotować indyjskie lassi bądź turecki ayran.
Nie należy sprowadzać jogurtów tylko do jednej funkcji przekąski. Jogurt można dodać do wielu potraw by otrzymać zdrowy posiłek, wzbogacony o wapń i białko. Nie bójmy się eksperymentować i sprawmy by jogurt na stałe zagościł w naszej kuchni.
Alejakobiet.pl