Zobacz nasze przepisy z pomidorami w roli głównej.
Sałatka makaronowa z pomidorami i fetą
Składniki:
25 dag makaronu penne, 2 dojrzałe awokado, 50 dag mięsistych pomidorów,
25 dag sera feta, 3-4 łyżki posiekanej świeżej zieleniny: bazylii,
natki pietruszki, szczypiorku, sól, pieprz. Sos: mały jogurt naturalny, 2
łyżki majonezu, łyżka sosu sojowego, pół łyżeczki cukru.
Wykonanie:
Awokado obieramy, kroimy na pół, usuwamy pestkę, a miąższ kroimy na
niezbyt grube ćwierćplasterki. Skrapiamy sokiem z cytryny, by nie
ściemniały. Fetę kroimy w grubą kostkę. Pomidory na chwilkę zanurzamy we
wrzącej wodzie, zdejmujemy z nich skórkę, kroimy na cząstki lub w
kostkę. Makaron delikatnie mieszamy z awokado, pomidorami, fetą oraz
posiekaną zieleniną. Sałatkę doprawiamy do smaku solą i pieprzem,
polewamy sosem i znów mieszamy.
Babeczki z pomidorami
Składniki:
Ciasto: pół kostki masła, 25 dag mąki pszennej, łyżka twarogu, pół
łyżeczki kolendry, sól, pieprz. Masa: szalotka, 4 nieduże pomidory, 5
dag mieszanych kiełków, łyżka posiekanej natki, łyżka posiekanego
szczypiorku, 3 jajka, 20 dag twarogu, 15 dag gęstej śmietany, sól, grubo
mielony pieprz, gałka muszkatołowa.
Wykonanie:
Masło wkładamy do miski, wsypujemy mąkę, dodajemy twaróg, doprawiamy
kolendrą, szczyptą soli i pieprzu. Wyrabiamy mikserem, dolewając 2-3
łyżki wody. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy na pół godziny do
lodówki. Szalotkę siekamy, pomidory kroimy na plasterki. Kiełki płuczemy
i osączamy. Jajka ucieramy z twarogiem i śmietaną, dodajemy szalotki,
zieleninę i kiełki, przyprawiamy. Foremki smarujemy masłem, wylewamy
ciasto. Napełniamy masą, na wierzchu kładziemy po jednym plasterku
pomidora. Babeczki wstawiamy do zimnego piekarnika, ustawiamy
temperaturę na 200 stopni. Pieczemy przez 20 minut na złoty kolor.
Faszerowane pomidory
Składniki: 10 średniej wielkości pomidorów, 25 dag pokrojonego wędzonego kurczaka zmieszanego z majonezem.
Wykonanie: Ścinamy wierzchy pomidorów. Łyżką wydrążamy środki. Napełniamy kurczakiem z majonezem. Przykrywamy wierzchami.
Pomidory zapiekane w cieście
Składniki:
1,5 kg podłużnych pomidorów, 2 cebule, majeranek, oregano, 2 łyżki
oliwy, sól i pieprz. Ciasto: 20 dag mąki krupczatki, 14 dag masła, 2
żółtka, sól, 2 łyżki zimnej wody.
Wykonanie:
Pomidory zalewamy wrzącą wodą, obieramy ze skórki i kroimy wzdłuż na
dwie połówki. Wybieramy pestki i miąższ. Układamy brzuszkiem do blachy.
Kropimy oliwą, posypujemy majerankiem i oregano. Wstawiamy do piekarnika
na godzinę i pieczemy w temperaturze 120 stopni. Wyjmujemy i studzimy. Z
podanych składników zagniatamy ciasto i zawijamy je w folię spożywczą.
Wkładamy do lodówki na pół godziny. Połówki ostudzonych pomidorów
układamy w naczyniu żaroodpornym brzuszkami do dna. Cebule zeszklone na
oliwie układamy na pomidorach. Solimy i posypujemy majerankiem. Ciasto
rozwałkowujemy i przykrywamy nim pomidory. Nakłuwamy widelcem. Wstawiamy
do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni na 30 minut.