681
Na początku XX wieku jogurt ze względu na swoje prozdrowotne właściwości uchodził za lekarstwo i sprzedawany był w aptekach. Dziś dostępny w niemal każdym sklepie spożywczym zyskuje coraz większe grono zwolenników.
Świat dowiedział się o pozytywnych właściwościach jogurtów za sprawą jednego z pionierów mikrobiologii, laureata Nagrody Nobla Eliasza Miecznikowa. Twierdził on, że człowiek starzeje się i traci odporność, ponieważ jego organizm zatruwają szkodliwe bakterie rozwijające się w przewodzie pokarmowym. W 1908 roku odkrył, że spożycie jogurtu ze szczepami bakterii kwasu mlekowego ma pozytywny wpływ na organizm człowieka i że „dobre bakterie” jogurtowe zwalczają „złe bakterie”, będące przyczyną wielu chorób i zakażeń.
Odkrycie rosyjskiego noblisty stało się punktem zapalnym dla naukowców z całego świata. Przyjrzyjmy się dotychczas znanym leczniczym właściwościom jogurtów oraz określmy kto powinien spożywać jogurt i dlaczego.
Jogurt – dla chłopczyka i dziewczynki
Porcja jogurtu to pokaźna dawka witamin i minerałów. Jak wiadomo jogurty są dla dzieci bardzo cennym źródłem bardzo dobrze przyswajalnego białka, wapnia, fosforu, witamin B2 i B5. Białko mleczne zawarte w jogurcie należy do jednych z najlepiej przyswajanych białek pożywienia i wyjątkowo efektywnie wykorzystywanych do budowy komórek młodego organizmu. Zapewnia ono dziecku odpowiedni rozwój fizyczny i psychiczny, zwiększa odporność na infekcje, chroni przed niektórymi toksynami. Wapń z kolei jest podstawowym budulcem kości i zębów. Kości dziecka budują się bardzo intensywnie dlatego każda ilość wapnia liczy się dla zdrowych zębów i wytrzymałych kości w późniejszym życiu. Wapń jest ważny również przy prawidłowej pracy mięśni i serca, krzepliwości krwi, przewodzeniu nerwowym czy też wspiera prawidłowe funkcjonowanie enzymów trawiennych.
Jogurt zawiera również witaminę B12, która jest niezbędna do utrzymania zdrowego układu nerwowego oraz do produkcji czerwonych krwinek, a także wpływa na poprawę pamięci i zapobiega anemii. Jednym z głównych objawów niedoboru witaminy B12 jest zmęczenie i apatia. Jogurt jest także istotnym elementem diety wegetariańskiej, gdyż witamina B12 występuje głównie w mięsie, dlatego jarosze mogą mieć jej niedobory.
Jogurt – dla dbających o piękny wygląd i zgrabną sylwetkę
Mieszkańcy krajów bałkańskich jogurtom zawdzięczają ponoć swoją długowieczność i kondycję fizyczną. Jogurty sprzyjają utrzymaniu zgrabnej figury, ponieważ zawierają mało kalorii. Jedna porcja jogurtu naturalnego to zaledwie 150 kalorii, dlatego zaleca się go osobom walczącym z nadwagą i otyłością. Dodatkowo jogurt zmniejsza poziom cholesterolu we krwi.
Jogurt stanowi także doskonałą „przekąskę” po intensywnych ćwiczeniach fizycznych, ponieważ ma dobre proporcje białka do węglowodanów. Spożycie jogurtu zaraz po treningu to świetny sposób na uzupełnienie energii i szybką regenerację organizmu.
Wilgotność jogurtów wynosi od 80 do 90 proc. Jedzenie ich przyczynia się więc do nawadniania organizmu. Jogurt nałożony w formie maski na twarz przywraca jej gładkość i wilgotność, odmładza i regeneruje.
Jogurty mają także wpływ na piękny uśmiech. Udowodnili to naukowcy z Uniwersytetu Marmara w Turcji, którzy badali jogurty o niskiej zawartości tłuszczu, zawierające dodatki owocowe. Badania pokazały, że żaden z jogurtów nie powodował erozji szkliwa, która jest główną przyczyną rozwoju próchnicy. Obecny w jogurtach kwas mlekowy działa bowiem ochronnie na zęby poprzez unieszkodliwianie bakterii próchniczych.
Jogurt – dla chorowitych
Jogurt może także wzmocnić system odpornościowy organizmu i jego kondycję. Jogurty probiotyczne, zawierające „szlachetne” szczepy bakterii, które aktywują komórki odpornościowe, a także zwiększają ilość przeciwciał. Są to wyselekcjonowane bakterie kwasu mlekowego z rodziny Lactobacillus, które nie ulegają trawieniu, czyli żywe docierają do jelita. Bakterie te wzmacniają i odnawiają mikroflorę jelit, pobudzają system obronny organizmu, tworzą naturalną barierę przed szkodliwymi bakteriami, a także pomagają redukować wydzielanie gazu, a zatem zmniejszają wzdęcia. Jogurt z probiotykami szczególnie korzystnie działa na osoby leczące się antybiotykami, ponieważ odbudowuje florę mikrobakteryjną przewodu pokarmowego oraz hamuje rozwój bakterii gnilnych. Odbudowanie odporności organizmu, zwłaszcza po kilkakrotnym stosowaniu antybiotyków jest trudne, zwłaszcza w przypadku dzieci, które są szczególnie podatne na różnego rodzaje infekcje.
Co ciekawe, ostatnie badania naukowe wykazały, że jogurt naturalny poprawia także perystaltykę jelit, zapobiegając zaparciom, biegunce, zmniejsza częstość występowania raka jelita grubego.
Należy także pamiętać, że jogurt mogą spożywać osoby z nietolerancją laktozy. Bakterie zawarte w jogurcie rozkładają laktozę (cukier mleczny) na cukry proste co sprawia, że jogurt jest łatwiej strawny niż mleko.
Jogurt – dla seniorów
Jogurty stanowią ważny element zapobiegający osteoporozie, a więc pełnią ważną rolę w żywieniu osób starszych. Szklanka jogurtu naturalnego, zawiera tyle wapnia ile potrzeba, aby zapobiec procesowi odwapnienia kości.
Jedzenie jogurtu pomaga także w walce z nadciśnieniem, które jest zmorą dzisiejszych czasów i dotyka wielu z nas. Nadciśnienie może prowadzić m.in. do takich chorób, jak zawał serca, udar mózgu czy choroby nerek. Jeną z przyczyn nadciśnienia tętniczego jest spożywanie dużej ilości soli. Potas zawarty w jogurcie jako antagonista sodu, pomaga zrównoważyć jego nadmiar w organizmie i tym samym obniża ciśnienie. Badania American Heart Association’s wykazały, że osoby które przez dłuższy czas jadły w ramach codziennych posiłków jogurty, były w mniejszym stopniu narażone na rozwój nadciśnienia tętniczego i miały niższe skurczowe ciśnienie krwi niż ci, których dieta pozbawiona była jogurtu.
Jak widać mocnych stron jogurtu jest bardzo wiele. Jogurt jest źródłem wielu witamin i minerałów, ułatwia trawienie, odmładza, regeneruje, odtruwa organizm, poprawia odporność, jest bogaty w probiotyki, może obniżać ciśnienie krwi i cholesterol, pomaga przy stanach zapalnych, a nawet chroni przed nowotworami.
Alejakobiet.pl