Marzy ci się wyprawa w dalekie kraje? My wybraliśmy się w podróż do Azji. Wprawdzie tylko w podróż kulinarną, ale za to jaką pyszną!
Sushi
Składniki: 10 arkuszy wodorostów nori, 2 szklanki ryżu do sushi, 2 szklanki wody, obrany i pokrojony w paski ogórek. Zalewa: 1/3 szklanki octu ryżowego, 2 łyżki cukru, 1/2 łyżeczki soli. Dodatki: marynowany imbir, wasabi, sos sojowy.
Azjatycka sałatka z makaronem
Składniki: 200 g makaronu spaghetti, 3 łyżki sosu sojowego, 3 łyżki octu ryżowego, łyżka oleju sezamowego, łyżeczka cukru, 1/2 łyżeczki przyprawy pięciu smaków (anyż, goździki, cynamon, pieprz syczuański, kozieradka), 1/4 łyżeczki czerwonej papryki w płatkach, ząbek przeciśniętego przez praskę czosnku, szklanka posiekanej czerwonej kapusty, szklanka startej marchewki, pokrojona w paski czerwona papryka, 1/2 szklanki pokrojonej w półplasterki zielonej cebulki, szklanka świeżego groszku (może być również mrożony), 240 g orzeszków ziemnych, 2 łyżki prażonego sezamu.
Azjatyckie rollsy
Składniki: 4 łyżki oliwy z oliwek, pokrojona w kostkę czerwona papryka, pokrojona w słupki cukinia, pokrojona w słupki marchewka, pokrojony w słupki por, 150 g pokrojonych w kostkę pieczarek, 2 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku, 1/2 łyżeczki chili, sól, pieprz, papier ryżowy, 8 łyżek stopionego masła.
Wykonanie: Oliwę podgrzewamy na patelni. Wszystkie warzywa i czosnek smażymy na średnim ogniu przez około 7-10 minut. Doprawiamy solą i osączamy z tłuszczu. Rozkładamy papier ryżowy i smarujemy go roztopionym masłem. Nakładamy warzywa i zwijamy w rulon, zaginając brzegi papieru do środka. Rollsy układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy chili. Pieczemy przez około 15 minut w 180 stopniach.
Brokułowe Stir Fry
Składniki: 2 szklanki różyczek brokułów, 4 duże jajka, 2 łyżki wody, łyżka mielonego imbiru, 2 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku, 4 szklanki długoziarnistego ryżu, 1/4 szklanki startej marchewki, 2 łyżeczki ciemnego oleju sezamowego, 1/4 łyżeczki soli, 2 łyżki sosu rybnego, 1/4 szklanki pokrojonej w plasterki szalotki, olej warzywny, pieprz.
Wykonanie: Do małej miseczki wlewamy wodę i jajka. Energicznie mieszamy, by składniki się połączyły. Do woka wlewamy olej warzywny, a gdy się podgrzeje dodajemy brokuły, marchewkę, czosnek, imbir, olej sezamowy, sól, pieprz i smażymy na najwyższym ogniu przez około 2 minuty. Wlewamy roztrzepane jajka, smażymy by się ścięły, a następnie dodajemy ryż i gotujemy całość jeszcze przez około 3 minuty. Przekładamy danie do naczynia, skrapiamy sosem rybnym, mieszamy i posypujemy szalotką.
Dominika Górtowska