Naturalny ekstrakt z nasion czerwonych winogron z wysoką zawartością biologicznie aktywnych flawonoidów (OPC – oligomeryczne procyjanidyny), stanowi źródło naturalnych przeciwutleniaczy. Właściwości te odkryto, badając przypadki słynnego „paradoksu francuskiego”. Zaobserwowano bowiem, że Francuzi jedzą więcej tłuszczów, więcej palą, są mniej aktywni fizycznie niż obywatele USA, a znacznie rzadziej chorują na serce i choroby układu krążenia. Prawdopodobnie odpowiedzialne za to są substancje znalezione w czerwonym winie, a chroniące błony komórkowe przed działaniem wolnych rodników, m.in. tzw. resveratrol. Wyciągi z winogron stanowią kompleks złożony z procyjanidyn, antocyjanów, flawonoli i właśnie resveratrolu. Każda z tych grup związków naturalnych posiada aktywność silnie antyutleniającą. Taka mieszanina antyoksydantów jest zdolna do efektywnego usuwania wolnych rodników, co zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych oraz innych chorób degeneracyjnych, także nowotworowych (poprzez regulację onkogenów).
Ciekawostki:
Najsłynniejszym hiszpańskim zwyczajemsylwestrowym jest zjedzenie 12 winogron w rytm uderzeń zegara wybijającego północ – z każdym uderzeniem należy zjeść jedno winogrono, co ma zapewnić szczęście na cały przyszły rok.
Przepis na bułgarski kurczak z winogronami
Składniki (na 2 porcje):
* Kurczak, 2 piersi/podudzia
* 2 duże ząbki czosnku drobno pokrojone
* Kilka listków szałwii, liścia laurowego i bazylii
* 150 ml czerwonego wina wytrawnego
* 2 marchewki pokrojone na plasterki
* kiść czerwonych winogron
* 2 marynowane papryczki chilli
* łyżka octu balsamicznego
* 50 g zielonych oliwek
* sól, świeżo mielony pieprz
Sposób przyrządzenia:
Kurczaka nacieramy solą i pieprzem, następnie zalewamy winem. Pieczemy w piekarniku razem z ziołami i czosnkiem. Po 25 minutach dokładamy chilli i marchewkę, a po 45 minutach dodajemy łyżkę octu, oliwki, winogrona, doprawiamy pieprzem i mieszamy. Podgrzewamy w piekarniku kolejne 10 minut. Podajemy z pieczonymi w łupinkach ziemniaczkami z koperkiem.
Justyna Jessa, dietetyk