Strona główna Aktualności Cała Polska leczy nadciśnienie – wywiad z dietetykiem

Cała Polska leczy nadciśnienie – wywiad z dietetykiem

przez admin
Cała Polska leczy nadciśnienie: Kto zgłasza się do dietetyka i z jakiego powodu?
Izabela Auszadniczek, ekspert dietetyk: Jako dietetyk w swojej pracy wielokrotnie spotykam się z przypadkami osób potrzebujących porady na temat prawidłowej diety. Wiele z nich zgłasza się w momencie, gdy po przeprowadzeniu badań diagnostycznych stwierdza się u nich np. wysoki cholesterol, podwyższony poziom cukru we krwi, nadciśnienie tętnicze, a przede wszystkim nadwagę lub otyłość. Świadomość mieszkańców naszego kraju rośnie i coraz więcej z nich chce zmienić swój styl życia i zacząć odżywiać się prawidłowo.

Cała Polska leczy nadciśnienie: Co doradza Pani pacjentom?
mgr Katarzyna Fizia, ekspert dietetyk – koordynator projektu: Zawsze na początku polecam pacjentom uregulowanie pór spożywanych posiłków. Należy jeść 4-5 posiłki w ciągu dnia, a odstępy między nimi powinny wynosić nie więcej niż 2-4 godzin. Dużym błędem, jaki obserwuję w swojej pracy, jest nie spożywanie śniadania, które jest bardzo ważnym elementem diety, ponieważ dostarcza energii na cały dzień i zapobiega wahaniom poziomu glukozy w organizmie. Należy je jeść zaraz po przebudzeniu i powinno się składać głównie z węglowodanów złożonych oraz dobrej jakości białka i niewielkiej ilości tłuszczu roślinnego. Z kolei kolację powinno spożywać się przynajmniej 2 godziny przed snem. Po godzinie 19:00 nasza przemiana materii zwalnia, późno spożywany posiłek będzie zalegał w żołądku, nie zostanie prawidłowo strawiony oraz wykorzystany.
leczenie nadcisnienia
Cała Polska leczy nadciśnienie: Na co powinniśmy zwrócić szczególną uwagę w diecie?
Izabela Auszadniczek, ekspert dietetyk: Wśród produktów żywnościowych, szczególną uwagę trzeba zwrócić na spożycie produktów zbożowych, gdyż węglowodany złożone powinny dominować w diecie człowieka. Wśród nich należy wyróżnić między innymi grube kasze, razowe makarony i pieczywo razowe oraz ryż brązowy. Produkty z białej mąki są niewskazane. W prawidłowej diecie nie może brakować warzyw – polecam 4 porcje dziennie, w tym roślin strączkowych oraz owoców, których zaleca się 3 porcje dziennie. Owoców nie należy jeść w nadmiarze, gdyż zawarte w nich cukry mogą przyczynić się do gromadzenia nadmiernej ilości tkanki tłuszczowej. Z warzyw i owoców można komponować surówki i sałatki, zachęcam zawsze pacjentów, aby dodawali do nich łyżkę oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego. Chude mleko i jego przetwory to kolejna grupa żywności, której nie może brakować w codziennym jadłospisie. Jeśli chodzi o produkty zwierzęce, to polecam chude odmiany.

Cała Polska leczy nadciśnienie: Czego najczęściej brakuje w diecie?
mgr Katarzyna Fizia, ekspert dietetyk – koordynator projektu: Często pomijane są w diecie orzechy i nasiona, które są źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Garść orzechów lub nasion w ciągu dnia to wystarczająca ilość, gdyż są też kaloryczne. Należy także pamiętać o wypijaniu 1,5 – 2 litrów wody każdego dnia. Niestety można zaobserwować, że wiele osób pije jej bardzo mało. Spożywana jest zbyt mała ilość warzyw w postaci surowej i gotowanej. Pamiętajmy, że odpowiedni sposób żywienia w połączeniu z aktywnością fizyczną przyczyni się nie tylko do utrzymania prawidłowej masy ciała, lecz dobrego stanu zdrowia i samopoczucia. Nawyki żywieniowe Polaków zmieniają się i cieszymy się, że naszym zadaniem jako dietetyków jest nauczenie, jak należy się odżywiać i jaki tryb życia prowadzić.
Alejakobiet.pl

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej