Warto przyjrzeć się historii Agnieszki, 32 letniej dziewczyny cierpiącej na chorobę Dercuma. Choroba ta zaliczana jest do grona chorób rzadkich. U osób dotkniętych tą dolegliwością pojawiają się podskórne, bolesne tłuszczaki, rozwija się otyłość, uczucie osłabienia, spadek nastroju. Podstawowe czynności, takie jak siedzenie, opieranie się, leżenie stają się źródłem wyraźnego dyskomfortu. Agnieszka nawet nie zakładała, że doświadczy ukojenia bólu, kiedy decydowała się na 2 tygodniowe wczasy dietetyczne oparte o dietę owocowo-warzywną.
Oznacza to, że dieta owocowo-warzywna mobilizuje organizm do odżywiania się wewnętrznymi tkankami, również tymi niepożądanymi- uszkodzonymi. W konsekwencji wydalane są z naszego organizmu zbędne oraz szkodliwe substancje, a uszkodzone tkanki są zastępowane zdrowymi.
Nie zaszkodzi poświęcić trochę uwagi diecie owocowo-warzywnej. Być może stanie się ona właściwym wyborem dla naszego organizmu i komfortu życia.
Katarzyna Kurz