788
Przyjęcie dla dzieci to doskonała okazja, aby wykazać się kulinarną fantazją. Musi być kolorowo i smacznie, bo mały gospodarz i jego goście są wymagający. Poniżej zdradzamy, jak w menu przemycić zdrowe składniki, np. owoce i warzywa czy dietetyczne mięso z Kurczaka Zagrodowego z Podlasia, żeby maluchy wróciły do domu najedzone i zadowolone.
Wyzwanie jest duże, bo zadowolić trzeba nie tylko najmłodszych, ale też ich rodziców. Tylko jak znaleźć kompromis pomiędzy uwielbianymi przez dzieci daniami z fast foodów, a dążeniem rodziców, żeby ich pociechy odżywiały się zdrowo? Wbrew pozorom możliwości jest sporo.
Kluczem do sukcesu jest sposób podania. Kolor, zabawne motywy i atrakcyjne kształty sprawią, że dzieci będą z apetytem jadły zdrowe przekąski. Wystarczą wielobarwne naczynia, nietypowe kształty słomek czy np. uśmiechnięte buźki z jarzyn na kanapkach, żeby proste dania zamieniły się w prawdziwą ucztę. Dlatego dbaj o to, żeby każdej potrawie nadać atrakcyjną formę. Nawet owoce i warzywa, na które maluchy z reguły kręcą nosem, mogą cieszyć się powodzeniem na kinderbalu. Wystarczy przemycić je w tzw. shake’ach – czyli zmiksować z mlekiem i odrobiną śmietany. W takiej kolorowej wersji są niezwykle apetyczne!
A danie główne? Cóż jest bardziej lubianego przez dzieci niż hamburgery? Czemu więc nie podać ich na przyjęciu? Żeby było zdrowo i smacznie, zrób je własnoręcznie. Wybierz pełnoziarniste pieczywo, a do środka włóż mięso z Kurczaka Zagrodowego z Podlasia, które przez dietetyków jest szczególnie polecane dzieciom, gdyż zawiera dużo składników mineralnych i witamin oraz jest lekkostrawne i mniej tłuste. Który mały niejadek oprze się takiej przekąsce?
Potrzebujesz:
- 1 czerwonej cebuli
- 1 pęczka posiekanej kolendry
- 100 g posiekanego masła
- 2 rozgniecionych ząbków czosnku
- 2 łyżek oliwy z oliwek
- 4 okrągłych bułek
- 4 plastrów sera żółtego
- 4 łyżek ketchupu
- 600 g mielonego mięsa z uda Kurczaka Zagrodowego z Podlasia
- kminu rzymskiego
- pieprzu czarnego grubo mielonego
- pokrojonego w kostkę miąższu z 4 dojrzałych pomidorów
- soku z 1 limonki
- soli
- wędzonej słodkiej papryki
Mięso połącz z masłem, kolendrą, sosem chilli i czosnkiem. Całość dokładnie wymieszaj, doprawiając w trakcie do smaku, a następnie uformuj 4 hamburgery. Pomidory połącz z sokiem z limonki, oliwą i cebulą. Na chwilę przed podaniem dopraw do smaku. Hamburgery upiecz na grillu (około 4 minut z każdej strony). Na każdym połóż plasterek żółtego sera oraz łyżkę ketchupu. Podawaj z przekrojoną i opieczoną na grillu bułką. Smacznego!
Alejakobiet.pl