Upały sprawiają, że intensywniej się pocimy, a co za tym idzie, tracimy wraz z potem więcej elektrolitów i wody.
Jak w takim razie odżywiać się latem, aby sprostać tym wymogom naszego organizmu i zabezpieczyć go przed niedoborami, które w tym czasie mogą okazać się bardziej niebezpieczne, niż w innych porach roku?
Bierzmy przykład z krajów, takich jak Hiszpania, Włochy, Turcja, Tunezja, czy Grecja, w których upały są codziennością. Dieta śródziemnomorska jest idealnie dostosowana do potrzeb organizmu w czasie gorących dni. Jak naśladować mieszkańców basenu Morza Śródziemnego?
Przede wszystkim nawadniaj organizm. Latem zapotrzebowanie na wodę wzrasta, nie zapominaj więc o noszeniu przy sobie butelki wody mineralnej. Codziennie powinniśmy wypić minimum 2l wody, w postaci wód butelkowanych, świeżych soków owocowo-warzywnych, zup i produktów mlecznych.
Dobrym pomysłem jest codzienne spożywanie chłodników – poza nawadnianiem organizmu, dostarczają wielu cennych substancji odżywczych. Słynne hiszpańskie gazpacho (zimna zupa-krem z pomidorów, cebuli, papryki, czosnku, oliwy i ziół), czy chłodnik z ogórków lub buraków wspaniale nasyci i nawodni w letnie dni.
Doskonałym napojem mogą okazać się również wszelkie koktajle na bazie fermentowanych napojów mlecznych, jak maślanki czy kefir oraz dowolnych owoców: truskawek, jagód, banana, malin itp. Są orzeźwiające, sycące i dostarczają cennych probiotyków (które zabezpieczają przed biegunkami, które w czasie podróży wakacyjnych są częstą dolegliwością), witamin i składników mineralnych.
Spożywaj dużo pokarmów bogatych w potas. W czasie upałów tracimy przez skórę ten pierwiastek, więc musimy uzupełniać go z dietą. Znajdziemy go w pomidorach, kiwi, bananach, awokado, truskawki, seler, roślinach strączkowych.
Dla uzyskania ładnej opalenizny i naturalnej ochrony skóry przed promieniami UV, spożywaj pokarmy bogate w beta karoten: marchew, morele, brokuły, dynię, brzoskwinie, melony, mango, szpinak, sałata. Działają one jak naturalny filtr na skórę, chroniąc przed jej nowotworami.
Lato nie sprzyja ciężkim posiłkom. Upał zabiera zbyt dużo energii, aby tracić ją dodatkowo na trawienie ciężkostrawnych potraw. Gotuj więc lekkie posiłki, na bazie warzyw, których latem jest szeroki asortyment. Taka dieta intensywnie oczyszcza i odżywia organizm, sprawi że poczujemy się zdrowi i pełni energii.
Justyna Jessa, dietetyk