669
Owoce, warzywa i soki powinny być nieodłącznym elementem zbilansowanej diety dzieci oraz dorosłych. Soki bogate są w te same prozdrowotne składniki, co owoce i warzywa i mają zbliżoną wartość odżywczą. Dostarczają wielu cennych substancji: witamin, związków mineralnych, mikro i makroelementów, antyoksydantów oraz innych aktywnych biologicznie składników. Poza tym soki to doskonałe i wygodne rozwiązanie dla wszystkich tych, którzy przez
cały rok chcą się cieszyć zdrowiem oraz stosować urozmaiconą i zdrową dietą.
Zawarte w owocach i warzywach składniki odżywcze są niezbędne do prawidłowej pracy mózgu – procesów uczenia się, zapamiętywania, koncentracji i uwagi. Uwalniana z pożywienia energia jest bardzo potrzebna każdemu dziecku do nauki i zabawy. Witaminy, sole mineralne oraz inne składniki odżywcze zawarte w owocach i warzywach są bardzo dobrze przyswajane przez organizm dziecka.
U dzieci w wieku przedszkolnym oraz wczesnoszkolnym rozpoczyna się okres intensywnego i szybkiego rozwoju. Szczególnie wzrasta zapotrzebowanie na witaminę C, zawartą m.in. w pietruszce, czarnych porzeczkach i sokach wieloowocowych, prowitaminę A (w postaci beta-karotenu) znajdującą się m.in. w marchwi, morelach oraz sokach marchwiowych i marchwiowo-owocowych.
Poznajmy zatem kilka ciekawych faktów związanych z sokami.
- Średnia kaloryczność owoców i soku owocowego wynosi 40 kcal/100 g (kaloryczność bułki pszennej to ponad 270 kcal/100 g).
- Sok 100% ma zawsze tyle samo cukrów co owoc lub warzywo, z którego jest wyprodukowany.
- Do soków i nektarów nie wolno dodawać konserwantów.
- Soki i nektary zachowują trwałość w wyniku pasteryzacji.
- Do soków i nektarów nie wolno dodawać żadnych barwników.
- Barwa soku i nektaru pochodzi wyłącznie z owoców lub warzyw, z których zostały wyprodukowane.
- Do soków i nektarów nie wolno dodawać innych aromatów niż te, które pochodzą z owoców lub warzyw, z których te produkty zostały wyprodukowane.
- Zagęszczony sok (koncentrat soku) otrzymuje się w wyniku odparowania wody z wyciśniętego soku. Do zagęszczonego soku przeznaczonego do produkcji soku pitnego, nie wolno dodawać żadnych dodatków, w tym również cukru.
- Wszystkie składniki soku i nektaru oraz napoju są zawsze podawane w składzie produktu, w kolejności malejącego udziału w produkcie.
- Jedna szklanka soku pomarańczowego pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C.
- Jedna szklanka soku z buraków czerwonych pokrywa dzienne zapotrzebowanie na kwas foliowy.
- Soki marchwiowe są bogate w beta-karoten (prowitaminę A) niezbędny do prawidłowego wzrostu i procesu widzenia.
- Jedna szklanka pokrywa zapotrzebowanie na witaminę A (w postaci beta-karotenu).
- Soki przecierowe uzyskują swoją gęstą konsystencję dzięki obecności miąższu owocowego i/lub warzywnego.
- Średnie spożycie soków w Polsce wynosi 11,7 l na osobę na rok, co daje 32 ml na osobę na dzień.
Alejakobiet.pl
Na podstawie materiałów Krajowej Unii Producentów Soków