Spodziewasz się gości i chcesz ich czymś zaskoczyć? A może szukasz pomysłu na dzisiejszy obiad? Przygotuj polędwiczki wieprzowe według naszych receptur!
Polędwiczki wieprzowe w miodowej glazurze
Składniki: 1/3 szklanki miodu, 2 łyżki sosu sojowego, łyżka brązowego cukru, 2 łyżki oleju sezamowego, 2 łyżki octu balsamicznego, 2 polędwiczki wieprzowe.
Sposób przyrządzenia: Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni. W misce mieszamy miód, sos sojowy, cukier, olej sezamowy oraz ocet balsamiczny. Polędwiczki umieszczamy w naczyniu do zapiekania i trzymamy w piekarniku przez około 15 minut. Następnie wyjmujemy je z pieca i moczymy w sosie miodowym. Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 180 stopni i pieczemy polędwiczki jeszcze przez 45 minut, co jakiś czas polewając je sosem miodowym.
Polędwiczki wieprzowe z morelami
Składniki: 0,5 kg polędwiczek wieprzowych, 1/4 szklanki miękkiego masła, sól i pieprz do smaku, łyżeczka suszonego tymianku, 2 łyżeczki czosnku w proszku, słoik dżemu morelowego, 2 łyżki miodu, 1/4 szklanki sherry.
Polędwiczki wieprzowe z cytrusami
Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe, 2 pokrojone w plasterki ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku, 3 pokrojone na kawałki pomarańcze, szklanka białego owocowego wina, 1/4 szklanki poszatkowanej kolendry, łyżka mąki kukurydzianej, 1/2 szklanki zimnej wody.
Sposób przyrządzenia: Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. W polędwiczkach robimy niewielkie nacięcia i umieszczamy w nich czosnek. Mięso posypujemy solą i pieprzem, a następnie umieszczamy je w żaroodpornym naczyniu. Polędwiczki obkładamy kawałkami pomarańczy, polewamy winem i posypujemy kolendrą. Pieczemy przez około 30 minut. Wyjmujemy kilka kawałków pomarańczy, a polędwiczki zostawiamy jeszcze na około 10 minut w wyłączonym, ale ciepłym piekarniku. W międzyczasie do małego garnka wyciskamy sok z pomarańczy, doprowadzamy do wrzenia, a następnie dolewamy zimną wodę. Na małym ogniu podgrzewamy jeszcze przez około 5 minut. Polędwiczki kroimy na grube plastry i polewamy sosem.
Polędwica wieprzowa w boczku
Składniki: polędwica wieprzowa, 3 podzielone na kawałki kromki chleba, 1/4 szklanki roztopionego masła, 3 łyżki przyprawy do kurczaka, posiekana cebula, poszatkowana łodyga selera, sól i pieprz do smaku, 6 plastrów boczku.
Sposób przyrządzenia: Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Polędwicę nacinamy wzdłuż, aby powstała kieszonka, w której umieścimy farsz. W misce mieszamy kawałki chleba z masłem, przyprawą do kurczaka cebulą i selerem. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszanką napełniamy wyciętą w polędwicy kieszonkę. Mięso starannie owijamy wokół farszu i spinamy je wykałaczkami. Na wierzchu układamy plasterki boczku. Całość posypujemy pieprzem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 45 minut.
Polędwiczki wieprzowe z ananasem
Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe, 4 łyżki brązowego cukru, 3 łyżki musztardy Dijon, 3/4 łyżeczki imbiru, 2 szklanki świeżego, pokrojonego w kawałki ananasa, 1/3 szklanki pokrojonej w kostkę czerwonej papryki, papryczka jalapeno pozbawiona nasion i drobno pokrojona, 2 posiekane cebulki dymki, łyżka kolendry.
Sposób przyrządzenia: Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Polędwiczki umieszczamy w naczyniu do zapiekania. W miseczce mieszamy 3 łyżki brązowego cukru, musztardę i imbir. Sosem polewamy mięso. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 35-40 minut. W misce mieszamy ananasa, papryki, cebulkę, kolendrę oraz łyżkę brązowego cukru. Podajemy z pokrojonymi w grube plastry polędwiczkami.
Dominika Górtowska