Strona główna Aktualności Meksykańska karuzela smaków

Meksykańska karuzela smaków

przez admin

Oryginalna, różnorodna i wyrazista w smaku – tak najprościej można opisać kuchnię meksykańską. Dzięki tej kuchni Europejczycy odkryli pomidory, paprykę, kukurydzę czy kakao.  Polacy coraz chętniej zamawiają potrawy rodem z  krainy Azteków i Majów.
Kuchnia meksykańska od lat jest ceniona na świecie, czego potwierdzeniem jest wpisanie jej w 2010 roku na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO. Co więcej, dzięki ludności zamieszkującej tereny dzisiejszego Meksyku możemy cieszyć się smakiem chociażby pomidorów, które nam znane są jako typowo włoski specjał. Co jeszcze warto wiedzieć o tej bogatej i różnorodnej kuchni?

Smacznie w stylu Tex-Mex
Potrawy kuchni Meksyku są bardzo zróżnicowane, w zależności od regionu, z którego pochodzą można je podzielić na kuchnię północnego, centralnego i południowego Meksyku. Dania, które pochodzą z północy są połączeniem tradycji meksykańskich i teksańskich. Z tego mariażu powstała kuchnia znana powszechnie jako – Tex-Mex. Specjały tej kuchni są proste, ale bardzo sycące. Najbardziej znane jest burrito de machaca, podawane z wołowiną, crema de queso – zupa serowa oraz kukurydziane placki z mięsem, serem i warzywami – gorditas.

dania kuchni meksykańkej


Mieszanka kultur i obyczajów

W centralnej części Meksyku spotkamy wybuchową mieszankę kulinarną, która jest efektem mieszających się wpływów europejskich, zwłaszcza hiszpańskich, z potrawami charakterystycznymi dla rdzennych mieszkańców tej części kraju. Najbardziej znaną potrawą tej części jest sos mole poblano, który pochodzi z regionu Puebla. Przygotowuje się go z kurczaka, orzechów – arachidowych i migdałów, a także pasty sezamowej i czekolady. Sos doprawiony jest goździkami i cynamonem. Charakterystyczną potrawą tej części Meksyku są też zasmażane ziemniaki i żeberka wieprzowe.

Egzotyczny Jukatan

Kuchnia południa jest najbliższa tradycji rdzennych mieszkańców Meksyku. Dzięki bliskości morza potrawy z tej części są obfitują w ryby i owoce morza. Znajdziemy w nich także zdecydowanie więcej dodatków w postaci dorodnych owoców i warzyw. Często niezwykle egzotycznych jak guanabana, która przez wielu jest określana jako „smak tropików”, czy mamea amerykańska. Smaki, które królują na południu Stanów Zjednoczonych Meksyku są zdecydowanie ostrzejsze niż w północnej i centralnej części. Bardzo popularną potrawą w tym regionie jest tamale, czyli smażone liście kukurydzy, z farszem z mięsa lub sera z dodatkiem chili. Podstawą kuchni południa są sosy, jak guacamole (pasta z awokado, dodatek do tortilli), czy salsa mexicana (sos z pomidorów z dodatkiem ostrego chili i kolendry, który podawany jest jako dip do mięs). W tradycji kulinarnej wciąż żywe są gusta przodków dzisiejszych Meksykanów – Majów i Azteków. Dlatego czasem dodatkiem do potrawy mogą być pająki czy pasikoniki.

Alejakobiet.pl
na podstawie materiałów foodpanda

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej