1,3K
Niczym kolory polskiej jesieni, oliwki mienią się pełną paletą barw i odcieni:
od słomkowo żółtego, poprzez jasną zieleń, róż, fiolet, aż po głęboką czerń. Zaskakuje też
różnorodność smaków, którymi obdarzają nas oliwki i niezliczone możliwości
ich serwowania.
Mozaika kolorów
W Polsce najbardziej popularne są dwa typy oliwek: czarne i zielone. Tymczasem oliwki
występują w bajecznej gamie kolorów i smaków. Wbrew powszechnej opinii, barwa oliwki nie zależy od gatunku drzew oliwnych, z których pochodzi, ale od momentu zbiorów, czyli stopnia dojrzałości owoców. W Hiszpanii sezon zbiorów oliwek trwa niezwykle krótko, zaledwie 6-8 tygodni pomiędzy wrześniem, a listopadem.
Apetyczne, zielone hiszpańskie oliwki stołowe uzyskiwane są z owoców niedojrzałych, zbieranych w momencie osiągnięcia pożądanego rozmiaru, gdy ich miąższ zaczyna już mięknąć. Delikatne owoce wymagają czułego traktowania. Dlatego, by ich nie uszkodzić, zwykle zbierane są ręcznie. Gdy jeszcze dłużej pozwoli im się dojrzewać, zyskują różowy, fioletowy i brązowy koloryt.
Wyśmienite, czarne oliwki otrzymywane są z pełni dojrzałych lub zbieranych tuż przed
okresem dojrzewania owoców, pod koniec sezonu zbiorów. Stopień dojrzałości oliwek ma znaczący wpływ także na ich smak. Owoce z pierwszych zbiorów mają odrobinę więcej goryczy i ostrości. Te zbierane później są łagodniejsze, można nawet powiedzieć,
że są lekko słodkawe.
Alejakobiet.pl