796
Spór o to co jest lepsze żurek czy barszcz biały jest prawie tak stary jak spory o wyższość Wielkanocy nad Bożym Narodzeniem (lub odwrotnie) i o to co było pierwsze jajko czy kura.
Chociaż obie zupy są podobne do siebie z wyglądu to jednak smakują inaczej – jakie są inne różnice pomiędzy żurkiem a białym barszczem?
Kwestią podstawową jest rodzaj zakwasu, na którym powstaje zupa – żurek powstaje na zakwasie zakwas żytnim a barszcz biały na pszennym. Inna istotną różnicą jest rodzaj „wkładki” – w przypadku żurku jest oczywiście jajko, podczas gdy w białym barszczu jajka nie uświadczymy – znajdziemy za to ziemniaki. Barszcz biały to zupa uzupełniona warzywami, a w przypadku żurku esencja smaku jest uzyskiwana poprzez gotowanie na wędzonce lub boczku. W obu przypadkach kolor potrawy możemy uznać za zbliżony do szarego – w biały barszczu jest on uzyskiwany m.in. poprzez dodanie śmietany, której w żurku nie ma.
Grażyna Kowalik