892
Na cukrzycę choruje ponad 2 miliony Polek i Polaków. Nawet kilkaset tysięcy nie wie, że ją ma, a drugie tyle jest tą chorobą zagrożonych. Zlekceważenie problemu może doprowadzić do nieodwracalnych uszkodzeń narządów. Dowiedz się, co jeść, jeśli stwierdzono u Ciebie podwyższony poziom cukru.
Do wzrostu glukozy we krwi w głównej mierze przyczyniają się węglowodany. W posiłkach diabetyka powinny stanowić około 50-60% całkowitej energii diety i składać się z:
- pełnoziarnistego pieczywa,
- płatków zbożowych i makaronów,
- brązowego ryżu o
- kasz gruboziarnistych
Nieodłącznym elementem diety są surowe i krótko gotowane warzywa bezskrobiowe lub o małej zawartości skrobi, na przykład kapusta, pomidory, kalafior. Unikać należy nadmiernego jedzenia owoców o dużej zawartości cukrów (gruszki, winogrona). Dozwolone są niewielkie ilości grejpfruta, jabłka, moreli. Niewskazane jest korzystanie z cukru i miodu oraz jedzenie białego ryżu, makaronów, pieczywa oraz drobnoziarnistych kasz (np. manna).
Nie tylko cukry
Ważne jest również kontrolowanie białek. Powinny stanowić około 10-20% całkowitej energii diety. Zaleca się: chude mięso i jego przetwory, białko jaja, chudy drób bez skóry, mięso królika oraz ryby. Najlepszą techniką kulinarną jest gotowanie w wodzie, na parze oraz pieczenie w folii.
Natomiast z tłuszczy zaleca się;
- oleje roślinne,
- orzechy,
- tłuste ryby
W diecie chorych na cukrzycę przyjęto ich udział na poziomie 25-35%. Bezwzględnie należy zrezygnować z wysokoprzetworzonych produktów mięsnych, takich jak: boczek, golonka, smalec oraz słonych i słodkich przekąsek, będących źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych.
Połączenie odpowiedniej diety i ćwiczeń stanowią kluczowy element prawidłowej terapii cukrzycy. Jeśli zmiana stylu życia okazuje się niewystarczająca, lekarz zaleca leczenie farmakologiczne.
Alejakobiet.pl
na podstawie materiałów Kliniki Demeter