Strona główna Aktualności Niesłodka słodycz, czyli gdzie i pod jakimi nazwami schował się cukier

Niesłodka słodycz, czyli gdzie i pod jakimi nazwami schował się cukier

przez admin
Wiele ostatnio mówi się o cukrze, jego zamiennikach i tym, jak ograniczać słodką substancję. Warto rozejrzeć się uważnie i sprawdzić, co kryje się w składzie kupowanych przez nas produktów. 
Warto wiedzieć, że cukier, pod różnymi nazwami, kryje się w różnych gotowych wyrobach, które wcale słodkie nie są. Tym sposobem słodycz dostaje się do naszego organizmu zupełnie niepostrzeżenie. 
Najczęstsze produkty, które zawierają cukier, a nie są deserami:
  • Gotowe sosy do makaronu
  • Sosy sałatkowe
  • Jogurty
  • Płatki śniadaniowe i batoniki muesli
  • Warzywa w puszkach
  • Wędliny
  • Dania gotowe, zupy 

Co ważne, cukier występuje w składzie produktów spożywczych nie tylko pod tą najbardziej powszechną nazwą, ale pod wieloma innymi. Częsta forma to fruktoza („cukier owocowy”) i sacharoza („cukier stołowy”). Cukier występuje także pod takimi hasłami, jak: glukoza, dekstroza, syrop kukurydziany, syrop glukozowo-fruktozowy, sorbitol, koncentrat soku owocowego, galaktoza, laktoza, polidekstroza, mannitol, maltodekstryna, cukier turbinado.
Aby rzeczywiście ograniczyć cukier w diecie, czytajmy uważnie etykiety i wybierajmy produkty, które nie mają w składzie cukru, pod jakąkolwiek nazwą. Zamiast kupować produkty gotowe do spożycia, gotujmy samodzielnie. Cukier nie jest przecież niezbędny do uzyskania znakomitego smaku zupy czy sosu – wystarczy mieszanka ziół i przypraw. Drobne zmiany pozwolą znacznie ograniczyć spożycie cukru i pozwolić sobie na coś naprawdę słodkiego, kiedy rzeczywiście mamy na to ochotę. 
Alejakobiet.pl

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej