968
Ryby od dawne są zalecane jako składnik zdrowej diety. Bardziej zdrowe są oczywiście ryby świeże niż te w puszkach, które mogą zawierać np. całkiem sporo soli. Dla większości z nas ryba prosto od rybaka jest nieosiągalna – musimy zdać się na to ci jest dostępne w sklepach na stoiskach z rybami. Jak rozpoznać, czy ryba jest świeża i dobrej jakości? Oto nasz krótki poradnik.
Skóra
Świeża ryba charakteryzuje się gładką, błyszczącą skórą, o jednolitym kolorycie. Jeśli zaobserwujemy na skórze ryby plamy odbiegające kolorem od pozostałej powierzchni rybiej skóry oznacza to, że okres „leżakowania” jest już trochę za długi.
Gdy naciśniemy rybę palcem skóra powinna się odkształcić, ale po chwili powinna wrócić do pierwotnego wyglądu.
Oczy
Jeśli ryba jest świeża to jej oczy powinny być wypukłe i błyszczące.
Skrzela
Kolor skrzeli powinien być intensywnie czerwony lub mocno różowy, jeśli kolor jest nierównomierny lub jego odcień można określić jako brązowawy to wtedy zrezygnuj z zakupu. Nie kupujmy ryby również wtedy kiedy na skrzelach zauważymy biały lub szary nalot.
Płetwy
Świeża ryba ma płetwy o naturalnym kształcie i regularnej strukturze. Jeśli płetwa jest postrzępiona, odkształcona, z plamami oznacza to, że jej jakośc jest co najmniej wątpliwa i nie warto jej kupować.
Alejakobiet.pl