Strona główna Aktualności Rodzaje sałat – poznaj ich najważniejsze właściwości

Rodzaje sałat – poznaj ich najważniejsze właściwości

przez admin

Sałata była znana już w IV wieku p.n.e. Pochodzi z Azji. Jest warzywem o bardzo niskiej wartości energetycznej (dostarcza mało kalorii) i dużej wartości odżywczej (zawiera wiele składników odżywczych). Jej liście dostarczają takich witamin i składników mineralnych, jak potas, beta karoten, witamina E, kwas foliowy, witamina K, niacyna, witamina C. 

Dzięki bogactwu tycz związków, korzystnie wpływa na odporność organizmu, równowagę wodno-elektrolitową, krzepliwość krwi, skład krwi, ochronę przed wolnymi rodnikami, równowagę hormonalną, a tym samym płodność i cykl menstruacyjny!  Sałaty są polecane przez dietetyków szczególnie kobietom planującym dziecko, ciężarnym, z zaburzeniami cyklu miesiączkowego, dzieciom oraz osobom odchudzającym się.  Nie może jej zabraknąć w diecie osób z niedokrwistością oraz chorobami metabolicznymi, jak miażdżyca, cukrzyca i nadciśnienie tętnicze. Ponadto ma działanie moczopędne. 


Sałata ma jeszcze jedną ważną zaletę; ze względu na swoje działanie zasadotwórcze wyrównuje równowagę kwasowo-zasadową organizmu. W naszej diecie zazwyczaj przeważają produkty zakwaszające. Zakwaszenie ustroju powoduje przyspieszenie procesów starzenia, opuchliznę, bóle głowy, depresję, zaburzenia koncentracji, przewlekle zmęczenie, zaburzenia snu, wypadanie włosów, mniejszą odporność organizmu, a w przypadku choroby nowotworowej – szybszy rozwój guza!


Gatunki sałat

Istnieje wiele gatunków sałaty, jednak najpopularniejsze z nich, to:

Lodowa – ma kruche listki, które można długo przechowywać. Świetnie pasuje do sałatek z drobiem i serami

Rzymska – posiada soczyste, sztywne liście, nadające się do krótkiego podsmażania

Rukola – jej małe, ciemnozielone, wyjątkowo aromatyczne listki są podstawą kuchni śródziemnomorskiej. Można je dodawać do ryb, jaj i sałatek

Dębowa – nie nadaje się do długotrwałego przechowywania, a bardziej do dekoracji potraw

Masłowa – charakteryzuje się miękkimi i delikatnymi liśćmi, koloru jasnej zieleni. Bywa gorzkawa w smaku. Doskonale komponuje się z kukurydzą, pomidorami, papryką i awokado

Roszponka – jej małe listki posiadają specyficzny smak. Można z niej ugotować zupę lub dodać do sałat i wędlin

Endywia –ze względu na jej gorzkawy posmak, najlepiej łączyć ją z innymi gatunkami sałat. Nadaje się do duszenia i zapiekania np. z lekkim sosem.

Przepis na sałatę śródziemnomorską

Składniki:

  • Różne gatunki sałat (rukola, rzymska, lodowa)
  • Oliwa z oliwek
  • Zioła prowansalskie
  • Ser mozzarella w kulkach
  • Pomidorki koktajlowe
  • Pestki dyni


Sposób przygotowania


Sałaty umyj, osusz i ułóż na półmisku. Na sałacie ułóż kulki mozarelli i umyte pomidorki koktajlowe. Posyp pestkami dyni lub słonecznika. Na koniec skrop oliwą z oliwek i przypraw świeżymi ziołami.

Justyna Jessa, dietetyk

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej