Według badań, liczba nastolatków, którzy zmagają się z nadwagą lub otyłością zmniejsza się wraz z wiekiem – im są starsi, tym rzadziej dotyka ich ten problem. Mimo to jest jednak wiele aspektów sposobu żywienia młodzieży, które trzeba dopracować. Czego brakuje w ich diecie i gdzie można znaleźć potrzebne składniki?
Młodzieżowe zdrowe menu
Młodzież potrzebuje przede wszystkim pełnowartościowego białka. Jest ono niezbędne do prawidłowego wzrostu i rozwoju. To z niego budowane są mięśnie, hormony, enzymy, skóra, włosy i paznokcie. Można je znaleźć w produktach mięsnych, roślinach strączkowych (grochu, fasoli, ciecierzycy, soczewicy), a także w kaszach (jaglanej, gryczanej, pęczaku). Ponadto należy zadbać także o prawidłowe spożycie tłuszczów. Wspierają one m.in. prawidłowy rozwój mózgu. Powinny pochodzić z ryb, orzechów lub oleju rzepakowego, czy oliwy z oliwek. –
Głównym źródłem energii powinny być natomiast węglowodany złożone. Zawarte są w pełnoziarnistym pieczywie i makaronach, czy gruboziarnistych kaszach i brązowym ryżu – podpowiada Katarzyna Zadka, dietetyk programu „Żyj smacznie i zdrowo”. Organizm człowieka potrzebuje także składników mineralnych. Bardzo ważną funkcję w diecie nastolatka pełni wapń. To budulec szkliwa i kości, ale jest także odpowiedzialny za skurcz mięśni. Znajduje się w produktach mlecznych, roślinach strączkowych i zielonych warzywach. Warto pamiętać także o dostarczaniu magnezu, który wpływa korzystnie na pracę mózgu oraz zmniejsza uczucie zmęczenia. Ponadto odgrywa kluczową rolę w okresie intensywnej nauki. Zawarty jest m.in. w orzechach, sezamie, gorzkiej czekoladzie, soi oraz bananach.
Nie należy zapominać również o żelazie, bez którego transport tlenu w ciele nie byłby możliwy. Znaleźć je można w mięsie, nasionach roślin strączkowych, żółtkach jaj i zielonych warzywach. Dla odpowiedniego rozwoju konieczne są też witaminy. Witamina A jest niezbędna dla prawidłowego wzrostu, można ją wprowadzić do diety spożywając mleko i jego przetwory oraz pomarańczowe i zielone warzywa. Za prawidłową mineralizację kości odpowiada zaś witamina D. Zawarta jest w jajach i tłustych rybach. Pozostałe witaminy z grupy B konieczne są m.in. do prawidłowego funkcjonowania metabolizmu, a witamina C dla odporności organizmu. Pierwsza grupa jest bardzo różnorodna – należy do niej zarówno witamina B12 znajdująca się tylko w produktach zwierzęcych, jak i kwas foliowy, który w największej ilości zawierają warzywa. Witaminę C dostarczą zaś czerwone warzywa i owoce (pomidor, truskawki, papryka), jak i natka pietruszki.
Nawodnienie jest równie ważne
Odpowiednia dieta młodego człowieka powinna zaspokajać jego zapotrzebowanie kaloryczne, które zależy od wieku, płci i aktywności ruchowej. Bardzo ważną rolę dla prawidłowego funkcjonowania jego organizmu odgrywa również odpowiednie nawodnienie. Dla młodzieży wskazane jest picie co najmniej 6 szklanek wody dziennie. Warto pamiętać, że wielkimi krokami zbliża się lato, a szczególnie w ciepłe dni – zarówno starsi, jak i młodsi, powinni jeszcze bardziej zadbać o właściwe nawodnienie. Wodę należy pić często, nawet wtedy, kiedy nie odczuwa się pragnienia. Więcej wody potrzebuje aktywny nastolatek, ponieważ traci jej większą ilość wraz
z potem.
Aktywność fizyczna sama w sobie jest także nieodłącznym elementem poprawnego funkcjonowania organizmu i rozwoju młodego człowieka. Ponadto wzmacnia jego układ odpornościowy oraz pomaga spalać kalorie.
Alejakobiet.pl