Druga połowa lata to okres przygotowywania przetworów na zimę, a także smakowania pysznych, polskich warzyw, których teraz jest zdecydowanie najwięcej. Sporo gotujemy, a więc bardziej niż zwykle zwracamy uwagę na to, czy posiadamy potrzebne do tego naczynia. Praktyczne i funkcjonale garnki mogą nam ułatwić przygotowywanie potraw oraz uczynić gotowanie szybszym i przyjemniejszym.
Wybór i kupno odpowiednich garnków okazuje się być sporym wyzwaniem. Do wyboru mamy bowiem bardzo wiele naczyń, które różnią się od siebie nie tylko kształtem czy pojemnością, ale również materiałem z jakiego zostały wykonane oraz przeznaczeniem. Warto wziąć pod uwagę wszystkie te parametry, gdyż od ich odpowiedniego dopasowania do naszej kuchenki i potrzeb kulinarnych, w dużej mierze zależeć będzie komfort przygotowywania potraw. Pamiętajmy także, że garnki, podobnie jak jakość wykorzystywanych produktów, mają duży wpływ na smak naszych dań.
Garnki odpowiednio dopasowane do kuchenki
Wybór odpowiednich garnków w dużym stopniu uzależniony jest od typu kuchenki, którą posiadamy. Jeśli jest to płyta indukcyjna, to podczas zakupów musimy zwrócić uwagę na symbole umieszczone na naczyniach. Specjalny znaczek poinformuje nas o możliwościach ich zastosowania, ale możemy również sprawdzić to za pomocą magnesu, który powinien przywierać do ich spodu. Tylko garnki z płaskim dnem z dodatkiem metalu ferromagnetycznego, będą kompatybilne z kuchenkami indukcyjnymi, gdyż tego rodzaju płyta nie jest nagrzewana bezpośrednio – to pole magnetyczne rozgrzewa naczynie umożliwiając gotowanie.
Jakie plusy ma taka technologia? Zastosowanie kuchenki indukcyjnej jest z pewnością bardzo wygodne – gotowanie na niej zajmuje mniej czasu, ponieważ naczynia bardzo szybko się nagrzewają, a po wyłączeniu płyty równie szybko stygną. Łatwiej także utrzymać ją w czystości, ponieważ płyta dookoła garnka nie rozgrzewa się, a więc nic się na niej nie przypala w przypadku rozlania.
Odpowiednie oznaczenie powinny posiadać także garnki przeznaczone do stosowania na kuchence ceramicznej. Technologia ta wykorzystuje grzałki w postaci spiral elektrycznych lub lamp halogenowych. Wytwarzana przez nie energia cieplna z pola grzejnego przenoszona jest na naczynie. Z tego powodu garnki dedykowane kuchence ceramicznej powinny mieć idealnie płaskie dno, aby uniknąć niepotrzebnych strat energii. Warto także dopasować naczynia do średnicy pola grzejnego. Oszczędność zagwarantuje nam również grube dno naczynia. Gotowanie na tego rodzaju kuchence trwa nieco dłużej niż w przypadku kuchenki indukcyjnej, ale jest szybsze w porównaniu z kuchenką gazową.
Trzecim typem kuchenek, najbardziej powszechnym, są kuchenki gazowe. Ich ogromną zaletą jest uniwersalność – pasuje do nich większość garnków dostępnych na rynku. Zdaniem wielu kulinarnych ekspertów, dzięki zastosowaniu prawdziwego ognia, potrawy przygotowywane na nich smakują znacznie lepiej, niż te gotowane na ceramicznej czy indukcyjnej płycie.
Trwały materiał
Przy wyborze odpowiednich naczyń do gotowania z pewnością powinniśmy zwrócić uwagę na materiał, z którego zostały wykonane. Bardzo wytrzymałymi garnkami, które można stosować także w piekarniku, są naczynia ze stali nierdzewnej. Mimo wysokiej temperatury stal nie wchodzi bowiem w reakcję z jedzeniem. Co prawda tego typu garnki wolno się nagrzewają, ale dzięki temu ograniczamy ryzyko przypalenia potrawy. Najbardziej popularnymi są z kolei garnki aluminiowe, które bardzo dobrze przewodzą ciepło. Można w nich przygotowywać wszystkie rodzaje dań, ale nie są przeznaczone do zapiekania w piekarniku. Trwałymi i trudno zniszczalnymi są garnki żeliwne, które idealnie nadają się do przygotowywania potraw jednogarnkowych i robienia przetworów. Uzyskują bardzo wysoką temperaturę, a więc znacznie przyspieszają proces gotowania. Do zdecydowanie najdroższych należą z kolei garnki miedziane, które doskonale przewodzą ciepło, nagrzewają się równomiernie i długo utrzymują wysoki poziom temperatury.
Praktyczna powłoka
Przy wyborze garnków warto zwrócić uwagę nie tylko na materiał, z którego zostały wykonane, ale i powłokę, którą są pokryte. To ona ma bowiem bezpośredni kontakt z jedzeniem. Najtrwalszą ze wszystkich jest powłoka tytanowa, która zapobiega przywieraniu jedzenia i jest odporna na zarysowania. Do mieszania w garnkach z tego rodzaju powłoką możemy zatem używać klasycznych sztućców.
Równie praktyczna jest powłoka teflonowa, na której można smażyć bez tłuszczu. Jednak w tym przypadku należy używać mieszadeł z drewna lub tworzywa sztucznego. Najbardziej funkcjonalna jest z kolei powłoka ceramiczna: nie przywierają do niej potrawy, nie wchodzi w reakcje z jedzenie, jest odporna na zarysowania i nie ulega korozji.
Na co jeszcze zwrócić uwagę wybierając garnki?
W przypadku garnków istotna jest również grubość oraz wielowarstwowość dna, gdyż to od niego w dużej mierze zależy ich solidność i trwałość. Warto także zwrócić uwagę na to, czy naczynia, które kupujemy posiadają dodatkowe elementy, takie jak termometry, miarki czy odpowietrzniki, ułatwiające przygotowywanie potraw. Równie ważne jest sprawdzenie, czy uchwyty przy garnkach są solidnie przymocowane, a materiał z którego zostały zrobione nie będzie się nagrzewał. Jeżeli chodzi o pokrywy to najlepiej, aby były szklane lub stalowe. Te pierwsze pozwalają na „podglądanie” potrawy bez konieczności podnoszenia przykrywki, a tym samym utraty ciepła. Warto również zwrócić uwagi na średnice naczyń – nie powinna być ona większa, niż największe pole grzewcze, które posiada nasza kuchenka, ponieważ wpłynie to negatywnie na jakoś przygotowywanych potraw.
Mnogość rodzajów garnków i wielość możliwości, które dają poszczególne naczynia sprawia, że warto przed pójściem do sklepu zastanowić się nad tym, czego dokładnie potrzebujemy. Pamiętajmy, że to decyzja, która może znacząco wpłynąć na jakość gotowania – czyli czynności, którą wielu z nas wykonuje niemal codziennie.
Alejakobiet.pl
na podstawie materiałów Grupy Okazje