Lubisz kanapki, ale masz już powyżej kubków smakowych sera, wędlin, dżemów i tego typu dodatków do pieczywa? Jeśli tak, to wypróbuj pasty kanapkowe. Nasze dwie propozycje to pasta kanapkowa z zielonego groszku oraz pasta kanapkowa z tuńczyka i suszonych pomidorów.
Obie propozycje są bardzo zdrowe, ich wykonanie zajmuje zaledwie kilka minut, a gdy przygotujesz większą ilość pasty to możesz ją po prostu zjeść za kilka dni.
Pasta kanapkowa z zielonego groszku – przepis:
Składniki:
- 200g groszku (może być mrożony lub z puszki)
- łyżka masła lub gęstego jogurtu
- ząbek czosnku
- łyżka oliwy z oliwek
- Przyprawy według własnych preferencji: sól, pieprz, bazylia.
- Można dodać także kilka kropel soku z cytryny lub limonki.
Groszek gotujemy, odcedzamy, przekładamy do naczynia, do którego dodajemy także czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pozostałe składniki. Całość blendujemy na gładką masę. Polecamy z ciemnym pieczywem.
Do składników tej pasty kanapkowej możemy także dodać ser feta – w takim przypadku na każde 100g groszu dodajemy 50 g sera feta.
Pasta kanapkowa z tuńczyka i suszonych pomidorów – przepis
Składniki:
- Puszka tuńczyka
- Co najmniej 8 suszonych pomidorów w oleju
- kilka łyżek zalewy ze słoika z suszonymi pomidorami
- natka pietruszki
- przyprawy według uznania
Tuńczyka odsączamy z wody. Przekładamy do naczynia, w którym będziemy blendować – dodajemy pokrojone drobno pomidory. Dodajemy przyprawy, blendujemy – jeśli chcemy uzyskać gładką masę tej pasty kanapkowej to powinniśmy pamiętać aby pomidory pokroić naprawdę na drobne kawałeczki a zalewę dodawać stopniowo!
Alejakobiet.pl